A Gateway megduplázza az AMD processzorok felhasználását<br/>

Vágólapra másolva!
Amerika egyik vezető számítógépgyártója közölte, gépeibe több AMD processzor beépítését tervezi, mivel az Intel továbbra is képtelen teljesíteni határidőre a megrendeléseket. A Gateway még a nyár vége előtt el szeretné érni, hogy kétszer annyi AMD Athlon kerüljön beépítésre, mint eddig.
Vágólapra másolva!

1999 őszén a Gatewayt a nagyobb számítógépgyártók közül elsőként nyitott az Athlon processzorok felé. A karácsonyt megelőző komputervásárlási láz nyomására egyre több és több AMD-vel szerelt gépet adott el, ugyanis az Intel képtelen volt a hirtelen megnövekedett igényeket kielégíteni.

A számítógépipart az elmúlt fél évben igen érzékenyen érintette az alkatrészek hiánya, több nagyobb gyártó, mikor közzétette a vártnál rosszabb gazdasági eredményeit, szállítási nehézségekkel magyarázta az elmaradt bevételt. A Gateway képviselője elmondta, jelenleg egyedül az Intel processzorokkal van gond, minden másból elégséges készlettel rendelkeznek.

A Gateway bejelentésével párhuzamosan a Kentucky Egyetem kutatói közölték: a hamarosan megépítésre kerülő szuperszámítógépük alapját 64 darab 700 MHz-es AMD Athlon fogja alkotni. Hank Dietz elmondta, az AMD 3Dnow! néven ismert, játékprogramokban használt technológiája jelentősen gyorsítja a nagy adatmennyiségek mozgatásával járó tudományos számításokat is.

Az AMD lapkák jobb teljesítményt nyújtanak, mint az Intel hasonló kategóriájú processzorai - vélte a kutató, miután az AMD bejelentette, hogy az egyetemnek ajándékozza a számítógép elkészítéséhez szükséges Athlonokat.

A készülő szuperszámítógép a tervek szerint megközelítőleg 64 milliárd művelet végrehajtására lesz képes másodpercenként, és képességei alapján felkerül a világ 150 leggyorsabb komputerét tartalmazó listára.

Dietz úgy vélte, az AMD azzal, hogy kidolgozta a párhuzamos működésre is képes modelljeit, lehetőséget adott a kutatóknak, hogy az Athlonokat az átlagnál jóval nagyobb teljesítményt igénylő feladatokra is felhasználhassák.

(c|net)

Ajánló:

Korábban:

Az IBM nyár végén ünnepli PowerPC processzorainak tizedik évfordulóját. Ebből az alkalomból fogja bemutatni a család újabb tagjait, amelyektől a RISC alapú processzorainak szélesebb elterjedését várja.