Vágólapra másolva!
Alig egy hónapja került forgalomba az Intel leggyorsabb Pentium III-as processzora, a gyártó máris kénytelen visszahívni a modelleket, mivel egy hibának köszönhetően egyes gyakran használt programok lefagynak.
Vágólapra másolva!

A jelenleg forgalomban lévő leggyorsabb PC alapú processzor az Intel 1,13 GHz órajelű Pentium III-as lapkája, amelyet a gyártó július 31-én jelentetett meg. Az Intel azonban kénytelen volt elismerni, hogy a komputergyártóknak kiküldött csomagokban hibás modellek vannak.

Elemzők úgy vélik, az Intel a mostani lépésével elvesztette a versenyt az AMD-vel szemben, a hiba okát többen a kapkodásban látják, amely abból az erőlködésből fakad, hogy a félvezetőgyártó minden áron meg akarja előzni az AMD-t. Jól jelzi ezt az is, hogy a Pentium III esetében mindössze 30 MHz-cel sikerült felülmúlni az 1,1 GHz-es Athlon processzorok órajelét.

Az Intel állítása szerint nem minden 1,13 GHz-es chip hibás, információk szerint azonban a gyártó az összes, mai napig kiadott processzorát visszahívta. Ezt alátámasztani látszik az is, hogy az IBM a bejelentéssel egyidőben levette online katalógusából az 1,13 GHz-es lapkával szerelt számítógépeket.

"Megtaláltuk azt az apró hibát, amely bizonyos hőmérsékleti körülmények között a szoftverek kifagyását okozza - nyilatkozta George Alfs, az Intel szóvivője, majd hozzátette: - Nem vagyunk elégedettek a lapkával, ezért bevontuk őket."

Alfs elmondta, a számítógépgyártókkal együttműködve igyekeznek helyrehozni a már eladott, 1,13 GHz-es Pentium III-assal szerelt komputerekben a hibát. Eddig információk szerint egyedül az IBM értékesített ilyen PC-ket, bár több gyártó vett már fel rendeléseket a vásárlóktól.

Beszámoltunk róla, hogy AMD is megkezdte első, 1 GHz-nél gyorsabb processzorának eladását. Az Intelnek a mostani hiba nem jött jól, mivel ezzel ismét átadta a leggyorsabb chip tulajdonosának járó stafétabotot az AMD-nek, ráadásul megingatta a nagytételben vásárló számítógépgyártókat is, amelyek egyre inkább hajlanak az olcsóbb Athlon processzorok felé.

(ZDNN)

Ajánló: