FullAudio: újabb online zeneszolgáltatás

Vágólapra másolva!
Az USA egyik legnagyobb rádiós társasága januártól havidíjas online zenei szolgáltatást indít, ami konkurenciát teremthet a nagy zenei kiadók által létrehozott Musicnetnek és Pressplaynek.
Vágólapra másolva!

A Clear Channel Communications, amely Amerika-szerte 1225 rádióállomást üzemeltet, egyelőre csak kísérleti jelleggel, Chicago, Houston, Los Angeles, Phoenix és Salt Lake City területén teszi elérhetővé ebben a formában 30 csatornáját. A szolgáltatást a digitális zenével foglalkozó FullAudio üzemelteti majd, a hallgatóknak havi 5-15 dollár közötti összeget kell majd fizetniük.

Ez a harmadik olyan előfizetéses zeneszolgáltatás, amely mögött egy nagy média-konglomerátum áll, ugyanakkor az első, amelyet nem támogat közvetlenül a zeneipar. A másik két, szintén hónapokon belül induló rendszert az öt nagy zenei kiadó finanszírozza: az EMI Recorded Music, a Warner Music és a BMG többségi részesedéssel bír a MusicNetben, míg a Sony Music és a Universal Music Group egyenlő arányban tulajdonolják a Pressplayt.

Mindhárom szolgáltatás hasonló elven fog működni. Az internetezők egy adott számú dalt tölthetnek le maguknak, attól függően, hogy milyen csomagra fizettek elő. A FullAudio esetében a letöltött zenéket nem lehet sem hordozható MP3-lejátszóra másolni, sem CD-re írni. Ugyanakkor a rendszer lehetőséget ad arra, hogy a rádiók egy adott műfaj sugárzó virtuális csatornákat állítsanak össze, illetve a hallgatók maguk válogassák össze digitális rádiójuk műsorát.

Eközben az Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma vizsgálatot folytat a MusicNet és a Pressplay ellen. Azt szeretnék kideríteni, vajon a nagy zenei kiadók harmadik fél irányába nyújtott licencelési gyakorlata sérti-e a trösztellenes törvényt.

[origo]

Itt a távkapcsolóval szerkesztett tévéműsorok kora

Késik a Napster startja

Feltörték a Microsoft másolásvédelmi eljárását

Online zeneterjesztés: tolongás a torta körül