Emberszabású robotok kiállítása

Vágólapra másolva!
Yokohamában megnyílt a Robodex 2002 kiállítás. Az idei show főszereplői nem a korábban bemutatott szórakoztató robotok, hanem humanoid társaik.
Vágólapra másolva!

A kiállításon is látható robotok gyerekeket oktatnak, betegeknek segítenek, esetleg irodaházakban vagy gyárakban éjjeliőrködnek.

A kiállításnak várhatóan két sztárja lesz, az egyik a Honda Asimo névre hallgató robotja, "aki" nem csak a tokiói tudományos és innovációs múzeumban dolgozik idegenvezetőként, de ő igazítja el a vendégeket az IBM japán vállalatának irodaházában, sőt, a Honda tévéreklámokban vállalt szerepek mellett Valentin napján a New York-i értéktőzsdén is megkondította már a kereskedés kezdetét jelző harangot.

A másik főszereplő a Sony SDR-4X jelzésű robotja, az egy hete bemutatott prototípus - mely felismeri és megjegyzi a vele találkozók arcát - fejlett mozgásvezérlő rendszerének köszönhetően mozgó, süppedős talajon is képes egyensúlyozni, de ha kell táncol is. A szerda esti bemutatón négy SDR-4X énekelt és táncolt a színpadon, míg Asimo elvegyült a vendégek között, üdvözölte és kalauzolta őket, majd unaloműzésként fel-le sétált a lépcsőn.

A kiállításon 27 japán - 13 vállalat, 10 egyetem, 3 kormányzati szervezet és egy egyéni - kiállító mutatkozik be. Az egyetlen külföldi a brit Shadow Robot cég lesz a vasárnapig tartó rendezvényen, ahová a szervezők 65 ezer látogatót várnak.


Korábban:


Hat éves kislány ihlette a robottervezőt

Arcokat ismer fel és táncol az új Sony-robot

Ajánlat:

Robodex