Hangyaperspektíva 3D-technológiával

Vágólapra másolva!
Háromdimenziós fényképek készítése, régészeti leletek fotorealisztikus digitalizálása, ultrahangfelvételek készítése, artériák feltérképezése - többek közt ezen új fejlesztésekről beszél a Hewlett Packard kutatója.
Vágólapra másolva!

Mikro-távjelenlét:

HP Mobile and Media Systems Labhttp://www.hpl.hp.com/research/cp/cmsl/

A mikro-távjelenlét segítségével az ember gyakorlatilag mikroszkopikus élőlények bőrébe bújhat, és egészen új szemszögből ismerheti meg például rovarközösségek életét, vagy az emberi test (akár a sajátja) belsejét. "A tipikus távjelenlét-rendszereknél robotokra szerelt kamerákat alkalmaznak, amiket a felhasználó a fején viselt virtuális valóság szemüveg vagy maszk segítségével, egyszerű fejmozdulatokkal irányít. Ezeket a módszereket először mi alkalmaztuk a mikroszkopikus világban" - mondja Tom Malzbender, a HP Mobil és Média Rendszerek laboratóriuma vizuális számítástechnika részlegének igazgatója. "Olyan rendszert építettünk, amellyel a felhasználó elmerülhet egy rovarok lakta környezetben: egy sztereoszkópikus mikroszkóp és egy virtuálisvalóság-maszk segítségével szabadon mozoghat a rovarok világában, mintha ő is egy lenne közülük."

A múlt titkai: polinom textúra-leképezés

Forrás: ORIGOA polinom textúra-leképezés (Polynomial Texture Mapping - PTM) egy új módszer a számítógéppel készített háromdimenziós modellek valósághűbb megjelenítésére. Ez a technika olyan képalapú módszerre épül, amely a felület különböző fényviszonyok között készült felvételeiből háromdimenziós térképet állít össze. A PTM-térképek a hagyományos módszerekkel, vagy akár szabad szemmel láthatatlan részleteket (kőtáblákba vésett apró, kopott rovások, egy füzetből kitépett lapra írt szöveg lenyomata a füzet más lapjain, stb.) is láthatóvá teszik.

Háromdimenziós fényképezés

Forrás: ORIGOA számítógéppel készített felvételek esetében központi problémaként jelentkezik, hogyan lehet az adott témáról készült képek háromdimenziós mását létrehozni. Bár bizonyos konkrét fotótémákhoz már kidolgoztak különféle módszereket, eddig még nem sikerült a problémára átfogó megoldást találni. Most Malzbenderék olyan módszert használnak, mely segítségével újszerű nézőpontból történő megjelenítés érhető el, mint ahogy ezt a képen látható helyreállított modell ábrázolásán is jól látható..

Pontosabb diagnózis: háromdimenziós ultrahang

"Az ultrahanggal rögzített kétdimenziós képrészletek kombinálásával háromdimenziós képet állíthatunk elő" - mondja Malzbender. "Az eljárás során egy helykövető berendezéssel meghatározzuk a képrészletek térben elfoglalt helyét és orientációját. Az adatokat aztán különböző szűrők alkalmazásával egységesen mintavételezett képpé állítjuk össze."