AntiVir Personal Edition 6: Féregirtás olcsón

Vágólapra másolva!
Igazán figyelemreméltó ingyenes vírusirtó alkalmazásból kevés van a piacon. Az alábbiakban bemutatott vírusirtó/figyelő eszköz azonban teljességgel ingyenes, és meglepően jó is.
Vágólapra másolva!

Az Antivir Personal Edition frissen megjelent verziója elkészült a Windows 9x vonal szerelmesei, és a modernebb Windows 2000/XP rendszer felhasználói számára is. A letölthető telepítőcsomag mérete még a négy megabájt méretet sem éri el. A program installálása könnyű és egyszerű, bár a végén - mint minden tisztességes rendszerszintű szoftver - egy újraindítást kikövetel magának. Telepítés közben nem ragaszkodik a teljes rendszerteszthez, hanem megelégszik a rendszerkönyvtárak ellenőrzésével. Természetesen választható teljes rendszerellenőrzés is, ami vírusirtó segédprogram telepítésekor jó ötletnek tűnik.

A telepített vírusirtó rezidens résszel is rendelkezik, amely minden gépindítás után a Windowszal egyetemben automatikusan elindul, így rögtön védettséget élvezhetünk. A rezidens programocska kis ikont csempész a Tálca jobb sarkába, az éppen futó alkalmazásokat gyűjtő helyre. Itt a jobb gombbal az ikonra kattintva egy kis menü bukkan fel, ahonnan ki/be kapcsolhatjuk azt, teljességgel kiléphetünk az alkalmazásból, vagy elindíthatjuk a program fő felületét, ahonnan minden képesség elérhető.

Az AntiVir Personal Edition letöltése a SzoftverBázisrólhttp://www.origo.hu/szoftverbazis/virusvedelem/data/avwinsfx.html

Szó, mi szó: a program a kezelőfelületével nem nagyon dicsekedhet. Egyszerű, átlátható ugyan, de rém unalmas is, és kisstílű. Azt hiszem, erre mondja a pesti szleng, hogy "gagyi". Ez azonban a használhatóságán semmit nem változtat. Teljes rendszertesztet is elindíthatunk, vagy csak egyes meghajtók ellenőrzését, használhatunk ütemezőt, frissen tarthatjuk vírusinformációs állományunkat automatikus vagy kézzel indítható internetes frissítés segítségével. A konfigurációs menüpont alatt egészen sok paramétert van lehetőségünk kényünk-kedvünk szerint beállítani. Beállítható, hogy ellenőrizze-e a betöltőrekordokat a lemezeken, meghatározható a memória átfésülése, valamint az is, hogy minden fájlt szemügyre vegyen-e, vagy csak a végrehajtható állományokat, továbbá az egyéb, veszélyessé válható típusokat (dokumentumok, VBScript állományok stb.).

Ezekről a típusokról terjedelmes listával rendelkezik, de bővíthetjük is kedvünk szerint. Egészen pontosan meghatározhatjuk, hogy mi is történjen egy fertőzésgyanús állománnyal: próbálja meg kijavítani; ha nem lehet, akkor törlődjék, vagy karanténba kerüljön az adott állomány; esetleg kérdezzen rá a program a pontos teendőkre.

Ingyenes volta ellenére nagyon is összeszedett benyomást kelt ez a szoftver, amin nincs is mit csodálkozni, figyelembe véve, hogy német programozók munkája. Én egyetlen komoly hiányosságát fedeztem fel: a gépünkre érkező leveleket sajnos még nem képes az érkezés pillanatában átvizsgálni.