Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Lejárt a gif képformátum szabadalma

Vágólapra másolva!
A múlt pénteken járt le az Egyesült Államokban az interneten elterjedt gif képformátumot védő szabadalom. A gif Európában csak jövőre szabadul fel.
Vágólapra másolva!

Június 20-án járt le a gif (Graphics Interchange Format) képformátum alapját képező LZW (Lempel-Ziv-Welch) tömörítési algoritmusra vonatkozó szabadalom oltalma az Egyesült Államokban. Az animálható .gif az egyik legnépszerűbb internetes képformátum, s az alapjait képező eljárást a Unisys nevű cég védette le 1994-ben az Egyesült Államok mellett Európában, Kanadában és Japánban is. Ezen régiókban 2004 júniusában jár le a szabadalmi oltalom.

Egyes elemzők szerint a szabadalom lejárta többek között a képszerkesztő szoftverek minimális árcsökkenéséhez is vezethet, mivel mostantól a vállalatoknak nem kell licencdíjat fizetniük a Unisysnek abban az esetben, ha termékük támogatja a gif formátumot. Emellett a gif felszabadulása a riválisául szánt, korlátozásoktól mentesen használható PNG képformátum (Portable Network Graphics) kihalásához is vezethet - vélik szakértők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről