Elfogadták a hírközlési törvényt

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az új elektronikus hírközlési törvényt. Az új szabályozás - mind a vezetékes, mind a mobilszolgáltatók esetében - lehetővé teszi a számhordozhatóságot és a szabad szolgáltatóválasztást.
Vágólapra másolva!

A miniszter válaszol

Az IHM vezetőjét a Társalgóban kérdezhették olvasóink.

A törvényjavaslat minősített többséget érintő részeit 334 igen szavazattal, 15 ellenében, két tartózkodás mellett fogadta el a Ház. Az előterjesztés többi része 195 igen szavazatot kapott, 138 ellenében, 20 tartózkodás mellett - tudósított az MTI.

A januárban hatályba lépő jogszabály lerakja az információs társadalom fejlesztési alapjait, és szándéka szerint lebontja a távközlési verseny korlátait, megvalósítva az európai uniós jogharmonizációt, előtérbe helyezve a fogyasztói szempontokat. A törvény erős hatósági jogosítványokat ad a Hírközlési Felügyelet utódjának, a Nemzeti Hírközlési Tanácsnak. Az új hatóság a korábbinál nagyobb bírságokat és komolyabb szankciókat szabhat ki majd annak érdekében, hogy a piaci szereplőktől kikényszerítse a jogszabálykövető magatartást. Az európai uniós jogharmonizáció jegyében készült törvény lehetővé teszi azt is, hogy olcsóbb legyen az internet.

A ma elfogadott törvényt korábban számos vita övezte: több távközlési és internetszolgáltató is fenntartásait fejezte ki a szöveg bizonyos vonatkozásaival kapcsolatban.

MTI - [origo]