Egymillió eurós elismerés a web atyjának

Vágólapra másolva!
Újabb elismerésben részesül a tavalyi év végén lovaggá ütött Tim Berners-Lee. A több internetes alaptechnológia kidolgozásáért sokszor csak a web feltalálójának titulált tudós egymillió eurós innovációs díjat nyert el.
Vágólapra másolva!

A komoly összeggel járó elismerést egy finn alapítvány osztja ki, a Finnish Technology Award Foundationt 2002-ben hozták létre az innováció és a technológiai kutatások támogatására. Az alapítvány honlapja szerint Berners-Lee-t április 14-én 78 jelölt közül választotta ki az alap kuratóriuma. Az indoklás szerint a többek közt a brit tudós által kidolgozott web forradalmasította az információhoz való hozzáférés módjait, új típusú társas kapcsolatokat alakít ki és számos területen biztosít korábban elképzelhetetlen átláthatóságot. Berners-Lee-nek a Millenium Technológy Prize-al egymillió eurós elismerés jár, érdekesség, hogy pár hónappal ezelőtti lovaggá ütése mellett ez a legkomolyabb elismerés, melyet munkásságáért kapott.

A londoni születésű, idén 49 éves Tim Berners-Lee a nyolcvanas évek második felétől a svájci CERN (Európai Részecskefizikai Kutatóintézet) munkatársaként végzett kutatásai során dolgozta ki a World Wide Web (www) ma ismert formájának alapjait. A fizikus végzettségű kutató alapvető célul a digitális információ megosztását tűzte ki célul, az első megoldást csak a belső kutató hálózatra szánták, ám erre az alapra - például a fizikus által kidolgozott URL-re, az internetes címekre (például www.origo.hu) - épülve született meg a világméretű internet. Szintén ő indította el az első webszervert.

Berners-Lee jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban él, s a World Wide Web Consortium (W3C) vezetője. A szervezet célja a webhez kapcsolódó, minél szélesebb körben elfogadott szabványok és specifikációk kidolgozása, melyek hozzájárulnak a net átláthatóságához és lehetőségeinek hatékony kiaknázásához.