Vágólapra másolva!
Kedden az Európai Bizottság elfogadta az ír elnökség szoftverekre vonatkozó szabadalmi előterjesztését. Brüsszel így visszatér egy sokak által kritizált, szigorú szabadalmi normarendszerhez.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság által elfogadott új direktíva visszatér a szoftverek szigorúbb szabadalmaztathatóságának elvéhez, mely a tavalyi évben erős ellenkezést váltott ki szakmai oldalról. Mint arról korábban többször beszámoltunk, az Európai Bizottság hosszú ideje készít elő egy olyan új direktívát, mely szigorú szoftverszabadalmi szabályozást vezetne be. A törvényjavaslat szerint a szoftverek alapvető elemei, így például egyedi algoritmusok is levédethetőek, szabadalmaztathatóak lennének.

Az erős kritikák miatt készítői még 2003-ban enyhítettek a javaslaton, azonban a keddi szavazás - több tagország képviselőinek ellenszavazata ellenére - visszatér az eredeti, szigorúbb elképzeléshez. A tervezet valamikor őszre mehet keresztül az uniós törvényhozási procedúrán. Támogatói az újítás szükségességét azzal indokolják, hogy a jelenlegi szabályozás túlságosan sokféleképpen értelmezhető, így például azt sem határozza meg pontosan, mi tartozik a hatálya alá s mi nem. Lényegesnek tartják, hogy egész Európára nézve egységes háttér szülessen meg.


Ellenhangok

Tavaly több tucat európai akadémiai szakértő írt alá egy tiltakozó petíciót, bírálatuk szerint a szabályozás negatív hatással járna az uniós szoftverfejlesztési piacra. Magosányi Árpád, a Linuxfelhasználók Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja korábbi nyilatkozatában az [origo]-nak elmondta: a szoftverszabadalmak bevezetése ellehetetlenítené a kisebb szoftverfejlesztő vállalkozások működését, hiszen a fejlesztésben használt elemekért borsos licencdíjat kellene fizetniük a szabadalmak birtokosainak. - A szabadalmak nem magukra a szoftverekre, hanem azok elemeire vonatkoznának, így például levédethető lenne a böngészőkben és számos egyéb alkalmazásban használatos letöltésjelző sáv ("progress bar") - vélekedett. Sokak szerint a helyzet ahhoz hasonlítható, mintha zenei ötletek, a zenék alapelemei lennének szabadalmi joggal levédethetőek.

A keddi döntés ellen tiltakozó egyik brit parlamenti képviselő, Tom Watson a brit ipari és kereskedelmi miniszternek írt levelében kifejti: amennyiben a direktíva jelenlegi formájában elfogadásra kerül, az az uniós törvényalkotási rendszer kudarcának lesz tekinthető.