Hét új felsőszintű domaint fogadott el az ICANN

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, több mint száz új végződés bevezetésére és az azt követő fenntartásra 47 vállalat nyújtott be pályázatot az ICANN-hez, 50 ezer dollár vissza nem térítendő támogatással együtt. A tét igen nagy volt, hiszen a pályázók egy-egy felsőszintű domain (TLD) menedzselési jogát megszerezve idővel olyan naggyá válhatnak, mint a Network Solutions, amelyet a .com, .net és .org szektor kezelése tett óriássá.

A .biz végződésre érkezett a legtöbb ajánlat, amelyek közül az ICANN a JVTeamet pályázatát találta a legvonzóbbnak. Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen szabályok szerint regsiztrálhatnak majd magánszemélyek és vállalkozások a .biz TLD alá.

A .info "nyertese" az Afilias, amely 19 cég nemzetközi konzorciuma.

A .name kezelését a Global Name Registry kapta meg. Ezt a felsőszintű domaint magánembereknek szánják, személyneveik bejegyzésére. Az még nem világos, mi lesz akkor, ha azonos nevű emberek szeretnének regisztrálni.

A .pro felügyeletét a RegistryPro nyerte el, amely a register.com, a Virtual Internet és a Baltimore Tech céget együtteséből született. A tervek szerint ide szakmák, illetve szakemberek regisztrálhatnak majd, de ehhez bizonyítani kell végzettségüket.

A .museum végződést a múzemok nemzetközi tanácsának domainkezelő szervezetének ítélték abból a célból, hogy múzeumnak nyújtson regisztrációs lehetőséget az egész világon.

A .aero TLD-t a SITA (Societé Internationale de Télécommunications Aéronautiques) menedzselheti, amely a légiközlekedési iparnak nyújt információs és telekommunikációs szolgáltatásokat.

A .coop felsőszintű domaint a National Cooperative Business Association a cégek közötti együttműködés platformjának szánja.

Az ICANN utoljára a kilencvenes évek közepén vezetett be új felsőszintű domaineket: ekkor született a .com, a .net és a .org. Azóta kizárólag országos szintű (ccTLD) újdonságok születtek. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy egyes országok domainjei általános célúvá váltak: így például Tuvalu .tv domainét ma televíziós társaságok használják - eddig több mint 140 ezren. De hasonló sorsra jutott Tonga .to, és Samoa .ws végződése - ez utóbbi ugyanis akár a "website" rövidítése is lehet.

(Wired)

Ajánló: