Új merevlemez-technológia az IBM-től

Az IBM újonnan érkező winchesterei a cég korábban beharangozott AFC-technológiájának felhasználásával készülnek, mellyel jelentősen megnövelhető a tárolóegységek kapacitása.

A "tündérpor" eljárás lényege, hogy a winchester lemezeit vékony réteg ruténiummal vonják be, így hosszú távon akár négyszeresére is novelhető a tárolófelületek adatsűrűsége. A cég szándékai szerint az AFC-technológiával gyártott, asztali gépekbe szánt merevlemezek kapacitása 2003-ra eléri a 400 GB-ot. Notebookoknál ugyanez 200 GB-ot, míg az IBM Microdrive-nál 6 GB-ot jelenthet. Az IBM jövőbeli winchesterei kevésbé lesznek sérülékenyek az ütésekkel szemben, és csökkentik a zajkibocsátásukat is.

A cég új technológiái először a Deskstar merevlemez-sorozatban jutnak el a felhasználókhoz. A 349 dollárba kerülő 120 GB-os Deskstar 120 GXP mellett piacra kerül egy 80 és egy 40 GB-os változat is. Az újonnan érkező notebook-winchesterek között legtekintélyesebb a 60 GB-os Travelstar 60 GH, emellett kaphatóak az GN sorozat 40, 30, 20 és 10 GB kapacitású merevlemezei.

[origo]