A majdnem 15 ezer magyarországi költségvetési intézmény 2001-ben mintegy 50-60 milliárd forintot fordított saját vagy egyéb forrásból informatikára - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés (ICT) idén év elején készített, a költségvetési szegmensre vonatkozó elemzéséből. A saját büdzséből rendelkezésre álló pénzek csaknem 40 milliárd forintot tettek ki, a fennmaradó tételt egyéb forrásokból finanszírozták a szervezetek.

Az állami keretből gazdálkodó 15 ezer magyarországi intézmény és szervezet 50-60 milliárd forint körül költött informatikai infrastruktúrájának fejlesztésére tavaly. - Minden ötödik, hazai intézmény pályázati úton nyert anyagi támogatásokat is felhasznált az informatikai működési költségek fedezésére - írja az ICT, valamint gyakori a közvetlen felettes szerv költségvetéséből származó források kiaknázása is (16 százalék). Az IT beruházási kiadásokat - a működési költségekkel szemben - már csak az intézmények mintegy fele finanszírozza saját forrásból (54 százalék).

A piac legjelentősebb szereplői között a központi költségvetési intézmények szerepelnek, hozzájárulásuk a teljes ágazathoz mintegy 20-25 milliárd forint volt tavaly. - Az oktatási intézmények informatikai piaca a BellResearch elemzői szerint eléri a 15-20 milliárd forintot, melynek jelentős részét adják a pályázati és egyéb támogatások útján, vagyis a nem saját forrásokból megvalósított fejlesztések - áll a kutatásban (www.ictreport.hu). Az önkormányzati szféra összes kiadása 10 milliárd forint körüli összegben nevezhető meg, míg a közintézményi informatikai piac legkisebb szegmensét jelenti az egészségügyi-szociális szféra, hozzávetőlegesen 6-7 milliárd forintos hozzájárulással.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint a költségvetési intézmények 2001-ben átlagosan nettó 2,77 millió forintot fordítottak saját büdzséjük forrásaiból informatikára. A BellResearch által modellezett, többcsatornás informatikai finanszírozásra vonatkozó elemzésből jól nyomon követhető, hogy a saját forrásból megvalósított informatikai kiadások csak egy dimenzióját képezik az összes informatikai ráfordításnak, mivel a - jellemzően forráshiányos gazdálkodási körülmények között működő - közintézmények részben egyéb (pályázati, alapítványi) úton finanszírozzák IT beruházásaikat; illetve jelentős szerep jut a központi, ágazati informatikai fejlesztési projekteknek is.

Gecse Mariann