Újfajta memória digitális kamerákhoz

Az Olympus és a Fuji Photo Film a napokban jelentette be új, xD-Picture Card elnevesésű memóriakártyáját, amely a korábban szintén közösen fejlesztett SmartMedia formátum utódja lesz. A távolabbi jövőben megjelenő példányai akár 8 GB adatot is raktározni tudnak majd.

Forrás: ORIGO A két gyártó július 30-án jelentette be legújabb flashmemória-formátumát, amely az xD-Picture Card nevet viseli, méreteit tekintve pedig csupán feleakkora, mint az ugyancsak mobil eszközökben és digitális fényképezőgépekben elterjedt SmartMedia kártya. Ez utóbbi formátum egyébként a múlt év során a kisebb méretű, gyorsabb Secure Digital kártyák megjelenése nyomán veszített népszerűségéből.

Mind a Fuji, mind pedig az Olympus ősszel kezdi meg az első xD-Picture kártyákat használó digitális fényképezőgépek árusítását. Ugyancsak ekkor lesznek elérhetők az  újfajta memóriakártyák, kezdetben 16, 32, 64 és 128 MB adat tárolására alkalmas változatban. Az újfajta kártyák esetében az adatok rögzítése hatszor olyan gyorsan történik, mint a SmartMedia kártyáknál, amelyek gyártásával a két cég továbbra sem áll majd le. Az xD-Picture memóriák megfelelő adapterek alkalmazásával PC Card és Compact Flash foglalatokban is működőképesek lesznek.

Az újfajta memóriakártya debütálásával a fogyasztóknak még nehezebb lesz majd kiválasztani a számukra megfelelő formátumot az eleve széles kínálatból, amely már most hatféle memóriatípust foglal magába.