Folyamatosan bővíti hálózatát a Vodafone

A roamingszerződés megszűnésével december 5-e óta nem használhatják a Vodafone ügyfelei a Pannon GSM hálózatát. A mobilcég szerint a váltás nem okoz fennakadást, a Vodafone néhány ügyfele külső antennát kap, a hálózat fejlesztése folyamatos.

A Pannon GSM  2002 szeptember 9-én jelentette be, hogy 90 napos határidővel felmondja a Vodafone-nal még 1999-ben kötött Nemzeti Roaming szerződést, mivel az nem szolgálja a társaság érdekeit. Eme szerződés lehetővé tette a saját hálózatát később kiépítő Vodafone számára, hogy mobilforgalmának lebonyolítására igénybe vehesse a Pannon GSM Budapesten kívüli adótornyait és hálózatát. A Pannon GSM a szerződés felbontása kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Vodafone vidéki ügyfelei rendszeresen használják a cég hálózatát - a fővárosra vonatköző roamingot már korábban felmondták -, amit azonban az utóbbi cég cáfolt. A Vodafone közlése szerint a vállalat hálózata már 2002 januárjában majdnem teljes országos lefedettséggel rendelkezett, ráadásul a belföldi roamingot csak egyes, korábban értékesített előfizetéssel rendelkező felhasználók. Az átállás előtt a forgalom kevesebb mint 2 százaléka bonyolódott a Pannon hálózatán, s a roaming kikapcsolásakor az azt használó ügyfelek több mint fele átállt a Vodafone hálózatára.

A Vodafone-nál érdeklődésünkre elmondták, hogy a roaming kikapcsolásának napján  éjfélig összesen kevesebb mint 300 ügyfél érdeklődött arról, hogy a számukra fontos területen mikorra várható lefedettség.  A társaság naponta 2-3 új bázisállomást üzemel be, amelyek kifejezetten olyan helyeken épülnek, ahol korábban érzékelhető forgalom volt a Pannon hálózatán. Ennek ellenére elképzelhető, hogy egyes kisebb településeken - különösen domborzatilag tagolt területeken - nem érhető el megfelelő lefedettség, de a vállalat reményei szerint jövő év április végére az ezekkel kapcsolatos problémák nagy részét orvosolni tudják majd. Az elmúlt hónapokban a Vodafone 100 új bázisállomást helyezett üzembe, melyet az év végéig további 50 követ majd. A társaság jelenlegi lefedettsége a lakosságra vetítve 96 százalék, az ország területére vonatkoztatva pedig 93 százalék.

A Vodafone egyébként a lefedettségi térkép alapján mobiltelefonokhoz csatlakoztatható, jobb vételi minőséget biztosító külső antennákat juttat el azon ügyfeleknek, akiknek a korábbi hónapok adatai alapján nem tud saját hálózatán megfelelő térerőt biztosítani. A cég közlése szerint a külső antennákból mindeddig körülbelül 1000 darabot juttattak el az ügyfelekhez, akik egy tárolási nyilatkozat átvételét követően vehettek használatba azokat. Abban az esetben, ha az ügyfél még a külső antennával sem tudna telefonálni, a társaság ügyfélszolgálata egyedileg jár el - tudtuk meg a Vodafone képviselőjétől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK