Webszervert telepít űrrepülőgépére a NASA

A NASA egy kísérleti projekt keretében webszervert helyezett el a Columbia űrrepülőgép fedélzetén. A műholdakon keresztüli netkapcsolat az űrhajó és a Föld közötti kommunikációt könnyíti meg.

Az űrügynökség szakemberei egy olyan fejlesztésen dolgoznak, amely révén a Földön tartózkodó tudósok internetes technológiák felhasználásával, egy egyszerű webböngészőn keresztül adatokat cserélhetnek az űrhajók személyzetével. A kísérleti projekt keretében a Columbia űrrepülőgépen elhelyeztek egy Red Hat Linux operációs rendszert futtató, 233 Mhz-es processzorral, 128 MB memóriával, és egy mindössze 144 MB-os merevlemezzel felszerelt beágyazott számítógépet. Ez a komputer tartja a kapcsolatot a Washington állambeli Goddard Űrközponttal, és közvetít webböngészővel elérhető adatokat a földi személyzetnek.

Mivel az űrrepülőgép folyamatosan mozgásban van, a NASA szakembereinek egy olyan eljárást kellett kidolgozniuk, amely révén különböző műholdak és földi bázisállomások segítségével állandó kapcsolat létesíthető a földi űrközpont és a Columbia között még akkor is, ha az épp a Föld átellenes oldalán halad. Az űrben utazó adatokat a szélsőséges sugárzás befolyásolhatja, feldolgozásuk előtt fokozott hibakorrekcióra is szükség van. Az első űrben utazó webszervert 2000 májusában tesztelte a NASA, s az űrügynökség egyik műholdjába került beépítésre. Ha az internet-alapú kommunikációs rendszert sikerül megvalósítani, az jelentős szabadságot biztosít majd az űrhajósoknak a Földdel való kommunikációban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK