A szélessáv megváltoztat

2003.02.28. 16:00

Több felmérés mellett a gyakorlat is bizonyítja, hogy a szélessávú, korlátlan internet-elérés megváltoztatja a nethasználati szokásokat.

A modemes internetezők számára ismerős lehet a viszonylag lassú kapcsolat okozta "stressz", valamint a neten eltöltött idő folyamatos szemmel tartásának kényszere. Ezt a két tényezőt küszöböli ki az ADSL- és a kábeltelevíziós internetkapcsolat. Az elmúlt egy évben már Magyarországon is széles körben hozzáférhető elérés-típusok amellett, hogy a dial-up kapcsolat sebességének sokszorosát biztosítják korlátlanul, a nap 24 órájában, átalánydíjas konstrukciók lévén, egészen pontosan tervezhetővé teszik a hálón töltött időszak költségeit.  

A hagyományos és a szélessávú elérés közötti nyilvánvaló különbségek az internethasználati szokásokban is jelentkeznek fokozatosan. A BellResearch 2002-es felmérése szerint a megkérdezettek jelentős része hajlandóságot mutatott arra, hogy akkor meglevő modemes kapcsolatát szélessávúra cserélje. A kutatás szerint a modemes vagy ISDN-kapcsolattal rendelkező magyarországi netezőket egyelőre a szélessávú hozzáférés alapvető előnyei, a nagyobb sebességű letöltés és adattovábbítás érdekli leginkább, a kutatók ugyanakkor a felmérés során arra is választ kerestek, hogy a modemes netezőket - triviális előnyök mellett - milyen alkalmazások ösztönöznék továbblépésre.

A felmérés eredménye szerint a legnagyobb motiváló tényezőnek az információ- és tudásszerzéshez kapcsolódó szolgáltatások bizonyultak: tíz közül kilenc otthoni felhasználót érdekelné, hogy bizonyos szakterületekre vonatkozóan oktatási programokban vehessen részt. Hasonlóan kedvező fogadtatásra számíthatnak az olyan archívumok, amelyek segítségével egy virtuális könyvtárhoz hasonlóan online módon férhet hozzá az egyébként nehezen beszerezhető dokumentumokhoz a felhasználó. A szórakoztató célú alkalmazások iránt nagy érdeklődés mutatkozik: a hazai netezők 70-80 százalékát érdekelnék az igen nagy sávszélességet igénylő virtuális videotéka-alkalmazások. A passzív szórakozás mellett minden második netező érdeklődik a szélessávú internet által biztosított online játékok iránt.