Ázsiai összefogás a Windows ellenében

Japán, Kína és Dél-Korea egy olyan új operációs rendszert készül kifejleszteni, amely komoly kihívást jelenthet majd a szoftverpiacot jelenleg uraló Windowsnak.

Az Asahi Shimbun lap értesülése szerint a három ország szeptember közepén juthat megállapodásra a szakminisztériumok vezetőinek soron következő találkozóján. A megkötendő együttműködés keretében a partnerek olyan nyílt forrású operációs rendszer kifejlesztésén dolgoznak majd, mint a Linux. A három ország november közepén felállít majd egy, a vegyes bizottságot, az együttműködésben pedig olyan japán nagyvállalatok is részt vesznek, mint az NTT Data, a Matsushita Electric Industrial, a NEC, a Hitachi és a Fujitsu - írja az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A projekt része annak a közös törekvésnek, amely csökkenteni szeretné a Microsoft operációs rendszertől való erős függést, amely háttérbe szorítja a számítógépes szoftveriparban elfoglalt pozícióikat. Japán, Kína és Dél-Korea az egyetlen szoftver túl nagy dominanciájának veszélyeire hívja fel a figyelmet. A három állam kormánya áttekinti a projekt finanszírozásának lehetőségeit, s amennyiben pedig megalkotják az új operációs rendszert, vállalják, hogy használni fogják azt számítógépes rendszereikben.

A Microsoft egyik munkatársa a hírt kommentálva elmondta: a vállalat álláspontja szerint nem az államnak, hanem a piacnak kell eldöntenie azt, hogy egy adott szegmensben mely szoftver, mely termék bizonyul a legnépszerűbbnek.

ITTK Infinit

KAPCSOLÓDÓ CIKK