Infojogi kutatóintézet az Akadémián

Az infokomunikációs jog szabályozásának egységesítését célzó kutatóintézet alakult a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetében - mondta el az MTI-nek a tudományos műhely megbízott vezetője pénteken.

Az Infokommunikációs Jogi Centrum objektív, a piaci, párt-vagy lobbiérdekektől független elemzésekkel kívánja támogatni a kodifikációt az infokommunikációs jogok területén - mondta Koppányi Szabolcs. Nyugat-Európában már számos ilyen, a jogalkotók körében is mértékadónak számító tudományos intézet működik, Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban azonban egyedülállónak számít a kezdeményezés - tette hozzá.
   
Az információs társadalommal szorosan összefüggő infokommunikációs jogok közé tartozik például a médiajog, az informatikai jog, a posta jogi szabályozása vagy az elektronikus hírközlés, amibe beleértendő a távközlés és az internet, mondta a megbízott vezető.
   
A technikai fejlődés lehetővé tette, hogy a korábban még egymástól elkülönülve működő szektorok összeolvadjanak, ahogy például az interneten ma már lehet levelezni, telefonálni, rádiót hallgatni vagy tévét nézni. A harmonizált és a jellegzetesen magyar problémákat kezelő jogi szabályozás hiánya azonban kedvezőtlenül befolyásolja a fejlődést. Magyarországon eddig többek között emiatt nem nyílt meg a hírközlési pica - vélekedett a szakember. Az új hírközlési törvény megpróbálta kiküszöbölni a verseny szabadságát gátló tényezőket, ám ennek hatékonysága igazából a törvény várhatóan ez év végéig hatályba lépő végrehajtási rendeletein múlik majd - mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK