Elkészült a Magyar Virtuális Enciklopédia első 150 címszava - jelentették be a fejlesztők csütörtökön. Az online értelmező szótár a tervek szerint folyamatosan bővülő tartalommal várja az érdeklődőket.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutató Intézete, valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) együttműködésében megvalósuló digitális enciklopédiát csütörtökön mutatták be Budapesten. - A virtuális enciklopédiának abban van nagy jelentősége, hogy bővülnek a magyar nyelvű internetes tartalmak. Az MTA Filozófiai Kutató Intézete évek óta azon dolgozik, hogy minél több magas színvonalú, minőségellenőrzött magyar tartalom kerüljön fel a webes-felületekre - mondta Nyíri Kristóf, az intézet igazgatója az MTI-nek. Szólt arról, hogy a virtuális enciklopédia előkészítése az idén tavasszal kezdődött, a lényegi munka, az első 150 címszó összeállítása nyolc-tíz hét alatt készült el. 
   

Az MTA és az IHM együttműködési megállapodása szerint a projekt 2005 végéig tart, addigra - a tervek szerint - 3200 címszó kerül be az enciklopédiába. Nyíri Kristóf reményei szerint a munkát nem kell abbahagyniuk és tartalma a 2005-ös év után is bővülhet. Az igazgató szerint a digitális enciklopédiának a hagyományos, nyomtatott enciklopédiákkal szemben az a nagy előnye, hogy bármikor bővíthető, frissíthetőek a magyarázatok. A virtuális enciklopédiában az alfabetikus (betűrend szerinti) sorrendre sem kell ügyelni, nem az adja feltétlenül a rendezőelvét. Nyíri Kristóf kitért arra, hogy a címszavak megtervezésében és elkészítésében a magyar tudóstársadalom tagjai is közreműködnek.