Uniós információs biztonsági hivatal alakul

Számítógépes hálózati és informatikai biztonsági kérdésekkel foglalkozó hivatal elindításáról döntött az Európai Parlament szerdán. Az ügynökség a jövő év elején kezdheti meg munkáját.

Az Európai Hálózati és Információbiztonsági Ügynökség (European Network and Information Security Agency, ENISA) az Európai Bizottság szakértői testületeként kezdheti meg működését az előkészítő munkálatok után, előreláthatóan már 2004 elején. A hivatal feladata többrétű: a tagállamok és az EB tanácsadói szerepkörének betöltése mellett tevékenységében középpontba kerül az információs biztonsággal kapcsolatos tájékoztatás, a számítógépes rendszerekre és az elektronikus formában tárolt adatokra leselkedő fenyegetések ismertetése a széles közönséggel és a védekezés fontosságának, illetve hatékony módszereinek kommunikációja Emellett lényeges a területhez kapcsolódó információáramlás serkentése a kontinens belső piacán - áll a bizottság csütörtöki közleményében.

Az ENISA vezetőségében a tagállamok és az Európai Bizottság küldöttei mellett az IT-iparág képviselői is részt vesznek majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK