Nemzetközi razzia az internetes bűnözés ellen

Egy nemzetközi akció során több mint száz, különböző internetes bűncselekménnyel vádolt gyanúsítottat vettek őrizetbe. Az elkövetőket a legváltozatosabb elkövetési módokkal vádolják.

A több országra kiterjedő vizsgálat utáni letartóztatásokról csütörtökön John Ashcroft számolt be - tudósított a Reuters. Az amerikai igazságügy-miniszter elmondása szerint az elmúlt napokban vád alá helyezett gyanúsítottak 125 ezer ismert sértettnek mintegy 100 millió dolláros kárt okoztak. A letartóztatottak között online csalással, hitelkártya-csalással és informatikai rendszerekbe való illetéktelen behatolással vádoltak ugyanúgy megtalálhatók, mint például lopott, hamis vagy egyszerűen nem létező termékek internetes kereskedői. A bűncselekmények köre változatos: az egyik kaliforniai gyanúsítottat e-mailes halálfenyegetések küldésével vádolják, egy román férfi pedig 500 ezer dollárt csalt ki online árverési honlapok látogatóitól.

A razziát kommentálva Ashcroft elmondta: az internet a kommunikáció és a kereskedelmi tranzakciók színtere, valamint az információk tárháza kell legyen, ezért nem engedhető meg, hogy a bűn melegágyává váljon.

A vizsgálatot és a közel két hónapig tartó akciót az amerikai titkosszolgálat több ország, így Ghána, Nigéria és Románia bűnüldöző szerveivel együtt hajtotta végre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK