Felturbóznák a Wi-Fi-t

Vágólapra másolva!
Elektronikai eszközöket gyártó cégek konzorciuma új generációs Wi-Fi vezeték nélküli internetes szabvány kidolgozásán munkálkodik, amely akár másodpercenkénti 540 megabites átviteli sebességet biztosítana a felhasználóknak.
Vágólapra másolva!

A tagjai között többek között a Broadcomot és a Texas Instrumentset tudó, WWiSE nevű konzorcium által javasolt, 802.11n jelzésű vezeték nélküli helyi hálózati technológia kompatibilis lenne a jelenleg elterjedt Wi-Fi (802.11b) technológiával. Az új WLAN-megoldás ugyanakkor a jelenlegi szabványhoz képest akár tízszer gyorsabb, 540 megabit/másodpercenkénti adatátviteli sebességet tud biztosítani - igaz, ehhez a világszerte engedélyezettnél szélesebb spektrumú kommunikációs csatornát kell alkalmazni.A jelenleg is engedélyezett tartományt használva az új technológia 135 megabit/másodperces adatátvitelre képes. Ugyancsak a vezeték nélküli hálózatok gyorsítását célozza egy konkurens szervezet, a többek közt az Intel által is támogatott TGn Sync megoldása, amely 500 megabit/másodperces maximális adatátvitelre képes elviekben, bár ezen megoldás műszaki paraméterei egyelőre nem ismertek.

Mint ismeretes, a Wi-Fi egy vezeték nélküli helyi hálózati technológia, amely segítségével drótok alkalmazása nélkül lehet például a világhálóra kapcsolódni egy-egy - tipikusan reptereken, éttermekben vagy repülőtéri várótermekben elhelyezett - elérési ponton (hot spot) keresztül. A WWiSE tájékoztatása szerint a 802.11n szabvány a jelenleg használatos 802.11b és 802.11g szabványokkal is kompatibilis lesz.