A Netsky.P az év legveszélyesebb vírusa

Vágólapra másolva!
A Netsky nevű féregvírus P variánsa volt az idei év legveszélyesebb számítógépes károkozója - derül ki a Sophos cég friss tanulmányából.
Vágólapra másolva!

A vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő Sophos cég az idei év folyamán több mint tízezer új számítógépes vírust, férget és trójai programot regisztrált. 2004 folyamán 51,8 százalékkal több új komputervírus jelent meg, mint egy évvel korábban. Az idei év során végbement vírusfertőzések 22,6 százalékáért a márciusban felbukkant Netsky.P féregvírus felelős, amely az önmagát e-mail üzenetekben terjesztő Netsky féreg 30 variánsának egyike.

A társaság vírus-toplistájának második helyén a Zafi nevű e-mailféreg B variánsa kapott helyet, amely az idei fertőzések 19 százalékáért felelős, míg a harmadik helyre került Sasser féreg a gépek 14,2 százalékát fertőzte meg. A Sophos közlése szerint a Zafi.B a Netsky.P-vel egyetemben még számos hónappal megjelenését követően is fertőz internetre kapcsolódó számítógépeket. Graham Cluley, a Sophos biztonsági szakértője szerint mindez azt jelzi, hogy sok - főként otthoni - felhasználó nem frissíti vírusvédelmi szoftverének adatbázisát. A Netsky és a Sasser férgeket egy 18 éves német fiatalembert kérdézte, akit a helyi rendőrség májusban vett őrizetbe. Sven Jaschan a kihallgatások során elismerte a károkozók elkészítését, ügyében várhatóan a jövő év folyamán ítélkezik majd a bíróság.

Jaschant azóta egy lüneburgi székhelyű it-biztonsági cég vette, ahol a fiatalember többek között vírusok és hackerek ellen védelmet nyújtó tűzfalszoftverek fejlesztésével foglalkozik. A vírusíró fiatal alkalmazását korábban számos kritika érte, mondván a vírusvédelmi szoftverek fejlesztéséhez feddhetetlen előélet, valamint a károkozók készítésétől jelentősen eltérő ismeretek szükségesek. A Sophos várakozásai szerint a jövő év során körülbelül annyi új vírus jelenik majd meg, mint az idén, ám jóval nagyobb lesz az olyan károkozók aránya, amelyet nem szórakozásból, hanem pénzért készít írója.