Kiszervezné az állami informatikát az IHM

Vágólapra másolva!
A közigazgatás informatikai hátterének biztosítását a szolgáltatói szférára bízná az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM). Kovács Kálmán, a tárca vezetője csütörtökön elmondta: a modern közigazgatáshoz szükséges jól működő informatikai hátteret a jelenlegi gyakorlattól eltérően a tevékenység kiszervezésével kellene megoldani.
Vágólapra másolva!

Magyarázata szerint jelenleg ugyanis minden intézmény külön számítástechnikai csapattal, költséges beruházásokkal, különböző fejlesztésekkel próbál az iparág rohamos fejlődésével lépést tartva eleget tenni az igényeknek, pedig olcsóbb és hatékonyabb lenne ezeket a feladatokat a szolgáltató szférára bízva kezelni. -

- Összehangoltabb, profibb színvonalat lehetne ezáltal elérni egységes biztonsági feltételek mellett - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy az informatikai háttér kiszervezésének iparpolitikai hatása is lenne a versenypiaci környezet megteremtésével. Kovács Kálmán példaként említette az Egyesült Királyságot, ahol a közigazgatás teljes informatikai hátterét piaci szereplők kezelik, fejlesztik. Beszámolt arról, hogy tavaly a magyarországi minisztériumok a különböző háttérintézményekkel együtt összesen mintegy 40 milliárd forint értékben végeztek informatikai fejlesztéseket.

A miniszter nem bocsátkozott becslésekbe arra vonatkozóan, hogy mennyivel lenne olcsóbb az informatika kiszervezése. Szavai szerint majd a piaci verseny dönti el, hogy mekkora lesz a megtakarítás. Kitért arra, hogy az IHM már most külső cégekkel végezteti az informatikai szolgáltatásokat, ugyanakkor az informatikai eszközök a minisztérium tulajdonában maradnak. Kovács Kálmán szavai szerint a közigazgatási informatika kiszervezésének ütemezéséről és annak módszertanáról még folynak az egyeztetések a társadalmi szervezetekkel, ám jövőre már legalább a tárcánál bevezetett gyakorlat több közigazgatási intézménynél megjelenhet.