Ötvenmilliós bírság a Pannon GSM-nek

Ötvenmillió forintos bírsággal sújtotta a Pannon GSM-et a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa, mivel a mobilcég nem nyújtotta be határidőre az összekapcsolási díjakra vonatkozó ajánlatát.

Az új elektronikus hírközlési törvényben előirt új költségszámítási módszertan bevezetése az NHH várakozásai szerint az összekapcsolási díjak csökkenéséhez vezet, hozzájárulva a piaci verseny élénküléséhez, s végső soron a fogyasztók által fizetendő díjak mérséklődéséhez. A Pannon GSM Rt.-re kivetett ötvenmilliós bírság előzménye, hogy az NHH februárban kötelezte a Westelt és a Pannon GSM-et arra, hogy március elsejéig nyújtsák be az új hírközlési törvényben szereplő költségszámítási módszertan alapján számított összekapcsolási díjaikra vonatkozó ajánlataikat.

A Pannon GSM ennek nem tett eleget, ehelyett kérvényezte a határidő meghosszabbítását, amit viszont az NHH elutasított. A hatóság tanácsa ezek után a jogszabályban meghatározott kötelezettség elmulasztása miatt - a kiszabható maximális büntetés 1/16-át kitevő összegű - 50 millió forintos büntetés kirovásáról határozott, egyúttal jelezte, hogy a törvényi előírásokat nem teljesítő távközlési cégekkel szemben a jövőben is következetesen fellép. Az NHH-hoz az elmúlt napokban öt vezetékes (Matáv, Invitel, Hungarotel, Monortel, Emitel) és egy mobil (Westel) úgynevezett jelentős piaci erejű szolgáltató is beadta az új módszertan alapján készült költségszámítását.

Az új Elektronikus Hírközlési Törvény jelentősen emelte a hatóság által kiszabható bírság felső határát, amely így elérheti a jogsértő árbevételének 0,5 százalékát is. Mivel a Pannon GSM Rt.-vel szemben korábban még nem került sor bírság kiszabásra, az NHH tanácsa bízik abban, hogy a társaság teljesíti a korábbi határozatban foglaltakat, és így nem kell élnie törvény adta lehetőségével,  és nem kell újabb, jelentősebb bírságot kiszabnia a törvényi kötelezettség nem teljesítése miatt - olvasható az NHH közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK