Sikeresek lehetnek az alapfunkciós mobilok is

Az idősebbek, az Alzheimer-kórban szenvedők és a látássérültek számára kifejlesztett speciális telefonok iránt nő a kereslet az észak- és nyugat-európai országokban.

A stockholmi mobiltelefon-üzletekben is hamarosan megjelennek azok a készülékek, amelyeken  csupán néhány gomb található, így ezek kezelése is egyszerűbb a legújabb típusokénál. Mivel egyre nő az idősebb korosztály aránya a lakosságon belül - és ez a tendencia más európai országokban is megfigyelhető, ahol nő a várható élettartam - a mobiltelefonok puritán generációjára is szükség lesz.

Az idősek jelentős része ugyanis Alzheimer- vagy Parkinson-kórban, illetve  agyérelmeszesedésben szenved és új dolgokat már nehezen tanul meg. Ugyanakkor a mobiltelefon számukra életmentő lehet, ha például otthon baleset éri őket.A tendenciát alátámasztja, hogy Svájcban is kifejlesztettek egy ilyen készüléket:a Mobi Click nevű társaság - idősek és látássérültek között végzett kutatásaikat követően - hamarosan piacra dobja háromgombos telefonját. A dombornyomású gombokat egyedileg és tetszőleges alkalommal be lehet állítani egy-egy hívószámra. A szakemberek szerint azért a jövő természetesen a csúcsmodelleké, amelyek már nem is annyira telefonok, mint inkább komplex távközlési és kommunikációs eszközök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK