Újabb internetes sebességrekord

Egy amerikai internetszolgáltató és egy svéd kutatóközpont újabb internetes adatátviteli sebességrekordot állított fel, mely során 840 gigabájt adatot küldtek el kevesebb mint fél óra alatt 16 ezer kilométer távolságra.

Az amerikai Sprint telekommunikációs szolgáltató és a Svéd Nemzeti Kutatási és Oktatási Hálózat (SUNET) közleménye szerint világrekordot állítottak fel internetes adatátvitelben. A felek a múlt hét végén jelentették be, hogy 840 gigabájt - azaz közel 200 DVD-nyi - adatot továbbítottak egymás között a világhálón keresztül, 16 346 kilométer távolságba, mindössze 27 perc alatt. A hatalmas adatmennyiséget  másodpercenkénti 4,23 gigabites átlagos átviteli sebességgel sikerült eljuttatni Kaliforniából egy Svédország északi felében működő szerverre.

A legutóbbi internetes adatátviteli sebességrekordot az Internet2  hálózaton keresztül érték el: ennek során a CalTech Los Angeles-i és az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet (CERN) egy genfi számítógépe között  másodpercenként 6,25 gigabites adatátviteli sebességet értek el, ám itt a távolság "csupán" 11 ezer kilométer volt. Az Internet2 konzorcium tagjai között számos egyetem és kutatóintézet, valamint telekommunikációs vállalat található.

KAPCSOLÓDÓ CIKK