Emelt díjas sms-eket küld a mobilvírus

2004.08.13. 10:46

Mobiltelefonokon használható játékprogramnak álcázva terjesztik fájlcserélő hálózatokon azt az új trójai programot, amely a kézi készülékekről titokban emelt díjas sms-eket küld ki.

A kártékony alkalmazást egy Mosquito nevű, Symbian operációs rendszert használó mobiltelefonokra telepíthető játékhoz csatolva terjesztik többek között internetes fájlcserélő hálózatokon és más illegális (warez) letöltőhelyeken. A Symbian mögött álló, azonos nevű cég honlapján közzétett közlemény szerint a Mosquito című játékprogram egy Ojom társaság fejlesztése, s természetesen eredeti változata nem tartalmaz semmiféle kártékony kódot.

Ugyanakkor a szoftver nem hivatalos úton terjesztett  egyik kalózváltozatához egy olyan, ún. trójai programot csatoltak, amely brit, német, holland és svájci szolgáltatóknál működő emelt díjas sms-számokra küld szöveges üzenetet a felhasználó tudta nélkül. A titkos sms-küldéssel a program borsos telefonszámlát generálhat az ügyfeleknek, igaz, a játék törlésével a kártékony program tevékenysége egyszerűen megszüntethető. A mobiltelefonokon használatos operációs rendszer mögött álló vállalat szakemberei nem tudtak információkkal szolgálni arról, hogy a trójai programot hány darab mobilkészülékre telepítették fel világszerte. A Symbian mindenesetre védekezésképp azt javasolja a felhasználóknak, hogy megbízható forrásból szerezzék be mobiltelefonjaikon használni kívánt szoftvereiket, így elkerülhetik az ehhez hasonló károkozókat.

A Mosquitóhoz csatolt kártékony alkalmazás nem az első olyan program, amely mobiltelefonokat támad: egy héttel ezelőtt egy Windows Mobile 2003 operációs rendszert használó okostelefonokra kártékony, Bardor nevű trójai programot fedeztek fel szakértők. Ez hátsó ajtót nyit a készüléken, így ha azzal az internetre kapcsolódnak, a károkozó készítője távirányítani tudja azokat. Július közepén egy Duts nevű károkozót fedeztek fel, amely egy biztonsági rés kiaknázásával  képes kézi számítógépekre írni, korábban pedig egy Cabir nevű, Symbian szoftvert futtató mobilokat fertőző férget regisztráltak. Ezeket a programokat egy 29/A nevű víruskészítő csoport tagjai írták,  azonban nem tartalmaztak kártékony töltetet, mivel csupán demonstrációs célból készítették őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK