Fényvezető szilíciumot fejlesztett ki az Intel

Vágólapra másolva!
Lézerfény továbbítására és felerősítésére alkalmas szilíciumot fejlesztettek ki az Intel kutatói, ezzel legyőzve az adatforgalom felgyorsításának egyik legnagyobb akadályát.
Vágólapra másolva!

A világ vezető chipgyártójának új eljárása jelentősen megkönnyíti az adathálózatok működését, és folytonossá teszi a lapkák közötti információáramlást. A szilícium amúgy egyáltalán nem mellékesen olcsó is, miközben a jelenleg használt lézeres optikai kábelek rendkívül drágák, mert előállításukhoz olyan különleges anyagok szükségesek, mint például a gallium-arzenid.

Az anyag felhasználásának legnagyobb akadálya eddig az volt, hogy a számítógépiparban használt szilícium szerkezetéből következően nem továbbítja, hanem elnyeli a lézerfényt. Az Intel kutatóinak azonban sikerült az anyag fizikai-kémiai szerkezetét olyan módon alakítani, hogy az továbbítsa a fényt.A siker jelentőségét növeli, hogy szakemberek szerint előnyökkel járna, ha az adatokat továbbító eszköz ugyanabból az anyagból készülhetne, mint a jelenleg használatos számítógépek processzorai.