Vágólapra másolva!
A rossz minőségű tévéadásért szinte minden esetben a tévéhez érkező rossz minőségű analóg jelet tehetjük felelőssé. Sajnos a jel gyengülése ellen nem tehetünk semmit, muszáj elviselnünk a szemcsés, rosszabb esetben szellemképes vagy homályos képet. Ennek a helyzetnek véget vethet a digitális műsorszórás közelgő országos beindítása.
Vágólapra másolva!

A hazai digitális műsorszórás kereskedelmi bevezetésére még várni kell ugyan, de néhány műhold jóvoltából már most is bőséges - igaz, külföldi - digitális adásból csemegézhetünk, s a fővárosban a három hazai közszolgálati adó műsorát is nyomon követhetjük az új technológia által biztosított kitűnő minőségben. A digitális rendszer kiépítésére 1993-ban Európában létrehozták a DVB fórumot (Digital Video Broadcasting). A szervezet a szabványok kidolgozása mellett az egyes országokban a technológia bevezetését is felügyeli. A kísérleti műsorszórás európai koordinálására 1996-ben újabb szervezet alakult, DigiTAG néven, amelynek 2000-től a hazai műsorszóró vállalat, az Antenna Hungária is aktív tagja.

Digitális csatornák kábeltévén

Kábeltévés hálózaton működő digitális műsorszóró rendszer (DVB-C) egyelőre még nem üzemel, mert a nemzetközi szabványokat csak idén rögzítik. A kábeles terjesztés csak ezt követően, valószínűleg 2005 végén, 2006 elején indulhat útjára.


A digitális televíziózás számos előnnyel kecsegtet, míg hátránya tulajdonképpen csak egy van: a jelenleg használatos rendszerek átalakítási költségeihez nemcsak a szolgáltatónak, hanem a felhasználóknak is hozzá kell járulniuk. Az új technológia legnagyobb előnye a továbbított kép- és hanganyag minőségében mutatkozik meg. A digitális adatfolyam veszteség nélkül, eredeti formájában jut el a végpontokig, az analóg jellé való átalakítás pedig fizikailag is a háztartásokban, közvetlenül a tévé "előtt" zajlik, így teljesen tiszta jelet kapunk.

Földi sugárzású adások

Az Antenna Hungária, bár a jelenlegi műsorszórást hivatalosan már nem teszt jelleggel folytatja, a jelenlegi DVB-T rendszer működése alapján az országos sugárzás bevezetése előtti tapasztalatokat gyűjti. Cikkünk írásának időpontjában a szolgáltató két programcsomagban tíz televíziós csatorna vételét teszi lehetővé. Ezek jobbára magyar és közszolgálati adók. A kínálatban jelenleg az Mtv, az Mtv2, és a Duna Televízió szerepel.

A digitális tévéadások kép- és hangminőségét a DVD lemezekéhez hasonlíthatjuk, hiszen a DVB ugyanazokat a tömörítési eljárásokat használja (MPEG-2 és AC3), amelyeket az optikai lemezeknél alkalmaznak. Ahogyan a DVD-knél, úgy a DVB esetében is lehetőség van egy képsávhoz több hanganyagot párosítani (például a filmek eredeti és szinkronizált hangját). Az adásokkal együtt a szolgáltató kiegészítő információkat is eljuttathat az előfizetőkhöz, így például a az éppen sugárzott műsor címét, hosszát. Európában már régóta működik az úgynevezett EPG (Electronic Program Guide), amely tulajdonképpen egy online tévéújság. A hálózat ezenkívül nagy sávszélességű adattovábbításra is használható, így ellenkező irányú - például modemes vagy mobilinternetes - kapcsolat kialakításával együtt széles sávú internetszolgáltatásként is használható.

Az ilyesfajta kommunikáció pedig már az interaktív televíziózás lehetőségét is magában kordozza: bármikor műsort választhatunk például műfaj, cím vagy tartalom alapján. A digitális műsorszórás pozitív velejárója, hogy a tévéadás az adatfolyam átalakítása nélkül kiváló minőségben rögzíthető, és az olyan szolgáltatások, mint például a time-shift funkció - azaz az élő műsor megállítása, visszatekerése - is az alapszolgáltatások közé kerülhet.

Mire van szükség a DVB-T adások vételéhez?

Digitális adások műholdról

A DVB-S kártyákkal Európában két műholdra csatlakozhatunk, és jóval nagyobb kínálatból választhatunk. A kínálat egy része csak fizetős rendszerben vehető igénybe, de az ingyenesen fogható csatornák között is szerepel jó néhány közkedvelt adó (CNN, BBC World, CNBC, Travel Channel, Classic FM TV, Game Network UK - hogy csak néhány és csak angol nyelvű csatornát említsünk).

A digitális adások vételére a jelenlegi vevőberendezések (antennák), a jelek továbbítására a kábelhálózatok és a műholdak átalakítás nélkül alkalmasak. A meglévő rendszerhez ugyanakkor szolgáltatói és előfizetői oldalon is plusz berendezéseket kell csatlakoztatni. Az előfizetőknél úgynevezett set-top-boxok telepítése szükséges, amely elvégzi a digitális-analóg konverziót, és a kimenő csatornára az analóg tévékészülékek számára értelmezhető jelet továbbít. Ezen eszközök ára nagyjából 200 euró (50 ezer forint) körül alakul, de mire hazánkban megjelenne a tömeges igény, jelentős árcsökkenésre számíthatunk. A valószínűsíthető 100-150 euró körüli ár azonban még mindig magasnak tűnhet. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően éppen ezért az átalakítókat nemcsak egyénileg vásárolhatjuk majd meg, hanem a szolgáltatónkon keresztül kedvezményesen is. Noha a DVB-T, -S és -C rendszerek ugyanazt a tömörítési eljárást használják, az eltérő moduláció miatt az egyes típusok nem keverhetők egymással: egy DVB-T vevőkészülék nem működik például kábelhálózaton.

A közeljövőben a gyártók valószínűleg készítenek majd multifunkciós eszközöket is, ám ezek ára kezdetben legalábbis biztosan csillagászati lesz, mivel háromféle tunert kell integrálni beléjük.

Távlati tervek

Ha ésszerűen gondolkodunk, a digitális műsorszórás ki fogja szorítani a napjainkban még általánosan elterjedt analóg rendszert. A technológiai csere időpontját határozottan kijelenteni felelőtlenség lenne, a DVB fórum tervei szerint mindenesetre a szövetséghez csatlakozott országok közül a fejlett régiók már 2010-ben beszüntethetik az analóg műsorszórást, és a közepesen vagy kevésbé fejlett területeken sem kell majd sokkal tovább várni: az analóg műsorterjesztés teljes megszűnését ugyanis 2015-re taksálják. Magyarországon az Antenna Hungária várakozásai szerint 2010-2013-ra az ország teljes területén megvalósul a digitális műsorszórás, ám addig az analóg műsorszórással párhuzamosan működik majd.

Forrás: [origo]
Digitális adások vételére alkalmas set top box
(Computer Panoráma)