Hacker állhatott bosszút az Invitelen

Vágólapra másolva!
Inviteles ADSL-előfizetők adatait, a vállalat belső levelezéséből származó részleteket, illetve az internetszolgáltató egyes szervereinek hozzáférési adatait publikálta egy ismeretlen a világhálón. A valószínűleg belsős munkatárs által kiszivárogtatott adatokat a hacker bosszúból tette elérhetővé egy brit webhelyen.
Vágólapra másolva!

Az állítólagos hacker bosszúból tette fel a belső használatra szánt adatokat az internetre, mondván: az Invitel korábban letiltotta egy ADSL-előfizetőjének hozzáférését, miután a Microsoft feljelentette az internetezőt, hogy fájlcserélő hálózaton csereberélt jogvédett szoftvereket. A feldühödött hacker az Invitel magatartását "pofátlan döntésként" jellemezte, s kilátásba helyezte: bármelyik másik szolgáltatóval is megismétlődhet, hogy hasonlóan érzékeny adatok kerülnek fel az internetre, ha hasonló okokból letiltják előfizetőik hozzáférését.

Nem feltörték, kiadták

A szolgáltató az [origo] megkeresésére közleményében egyértelműsítette: az Invitel hálózatát nem törték fel, ám hogy az adatok miként kerülhettek fel a világhálóra, egyelőre vizsgálják. Ez megkérdőjelezi a hacker azon állítását, hogy bármelyik szolgáltatót utolérhetné a felhasználók bosszúja, hiszen vélhetően az Invitel belső munkatársa juthatott az adatokhoz, nem kívülről hatoltak be az ügyféladatbázisba. A szolgáltató - mivel az adatok publikálása több bűncselekményt is megvalósít - feljelentést tett a rendőrségen.

Március 6-ára datálható az első olyan fórumbejegyzés, ami a www.geekguild.co.uk/invitel oldalra mutat - vélhetően tehát legalább azóta szerepelnek az adatok a világhálón. Nem derül ki, hogy a brit honlaptulajdonosnak van-e köze a történtekhez, vagy az ő honlapját feltörte a bosszúszomjas felhasználó és egyszerűen feltöltötte a fájlokat. A lapunk által küldött e-mail visszapattant a webhelyen megadott címről, így az angol honlaptulajdonost nem tudtuk megkérdezni az inviteles kakukktojásról.

Régi ügy

Emlékezetes, néhány héttel ezelőtt került fel egy levél az internetre, melyet az Invitel írt egy ADSL-előfizetőjének, felszólítva őt, hogy a számítógépén megosztott programokat távolítsa el a gépéről. A szoftvercsereberét a Microsoft szúrta ki, s fordult a szolgáltatóhoz, kérve, hogy intézkedjen. Az Invitel felfüggesztette előfizetője hozzáférését addig, amíg az nem nyilatkozott arról, hogy a programokat letörölte.

Rátonyi Gábor Tamás