Már a Google is keresi a Katrina túlélőit

Vágólapra másolva!
Az USA déli partvidékét sújtó katasztrófa után a túlélők több tucat weboldalon adhattak hírt magukról vagy eltűnt szeretteikről. A nagy netes keresőportálok ezek áttekintésében szeretnének segítséget nyújtani.
Vágólapra másolva!

A túlélők legelőször segítséget, gyógyszert vagy ivóvizet kértek a webes hirdetőtáblákon, amelyeket ezután elárasztottak az eltűnt szeretteiket, családtagjaikat kereső túlélők üzenetei - írja a The New York Times. A tömeges evakuálás után a neten is még nagyobb lett a káosz. Gyakran a biztonságban kitelepített túlélők sem tudnak egymásról, és a számtalan online hirdetőtábla és adatbázis végigböngészése órákat vehet igénybe. A nagy netes keresőportálok ezért legalább az interneten elhelyezett információk áttekinthetővé tételével szeretnének segíteni a szerencsétlenül jártakon. Ennek érdekében mind a Google, mind a Yahoo és a Lycos beindította saját Katrina-aloldalát.

A Lycos keresőportál legkevesebb 20 nagy webes üzenőfalról és eltűnt személyek felkutatására specializálódott weboldalról frissíti adatbázisát minden órában. A Yahoo 15 nagyobb és számos kisebb adatbázisban keresi a menekültek weben elhelyezett adatait, és részletes linkgyűjteménnyel is szolgál a túlélőknek. Külön csoportban szerepelnek az oldalon az ideiglenes menedéket vagy munkát közvetítő szervezetek, és az elveszett háziállatok mentésével, begyűjtésével foglalkozó szervezeteket is feltüntették.

Műholdkép a pusztításról

A legnépszerűbb internetes kereső, a Google segélyoldala a nyitólapon nem, csak a keresési eredmények mellett tünteti fel a felhasznált adatbázisokat. Emellett csak egy rövid áttekintő linkgyűjtemény szerepel a nyitólap keresőmezője alatt, ahol az adománygyűjtő szervezetek oldalaira mutat a legtöbb link. A Google érdekességképpen és mementóként elhelyezte térképoldalán New Orleans hurrikán utáni műholdfelvételét is, amelyet a város térképe melletti piros Katrina gomb megnyomása után lehet megtekinteni. A felvételen jól kivehető a várost elborító szökőár pusztítása.

A túlélők felkutatásában részt vevő keresőoldalak forrásai ugyan némileg eltérőek, de a Vöröskereszt és a legnagyobb amerikai segélyszervezetek központi adatbázisait mindegyikük indexeli.