Próbaérettségi az interneten

Vágólapra másolva!
Elkezdődött az online érettségi, amelyre a diákokon kívül a már érettségizettek és a   tanárok is jelentkezhetnek, hogy kipróbálják tudásukat. A verseny mindenki számára ingyenes.
Vágólapra másolva!

Játékos tanulással segíti a lexikális tudás feldolgozását az OKPV, azaz Országos Online Középiskolai Próba Érettségi Verseny, amelyet negyedik alkalommal rendez meg a Felvételi Információs Szolgálat. Tavaly olyan nagy sikere volt, hogy 1105 középiskola 35 ezer játékosa jelentkezett rá történelemből és irodalomból.

A játék előnye, hogy nem tantermekben, feladatlapok kitöltésével kell számot adni a tudásról, hanem az internet segítségével, egy kvízjáték keretén belül. A szervezők szerint a játékosok így a játék és szórakozás mellett komoly agymunkát is végeznek. Kéry Tamás játékmester az MTI-nek elmondta: a versenyen minden regisztrált játékos részt vehet: középiskolások (9-12. évfolyam), már érettségizettek és tanárok egyaránt. Az előző években történelemből, irodalomból és matematikából hirdettek versenyt. Idén további három "szobával" bővült a kínálat: angolból, németből és EU-országismeretekből is felmérhetik tudásukat a résztvevők. Ez utóbbira pályázaton nyertek támogatást, és mint csemegét kínálják, mert ilyen tantárgy egyelőre nem szerepel a középiskolások tanrendjében.

Első forduló a neten

Aki játszani szeretne annak az a dolga, hogy regisztráljon a www.erettsegizo.hu weboldalon és minél többet játsszon. Az OKPV két fordulóból áll. Az első a verseny online része, amely a világhálón zajlik. A második a személyes döntő. Az első forduló október 10. és december 1. között zajlik, míg a személyes döntőre december 9-11-én kerül sor Budapesten, a SZÁMALK Oktatási és Informatikai Rt. épületében (1115 Budapest, Etele út 68.). Tantárgyanként és évfolyamonként a legjobb 1-9. helyezett középiskolás diák, tanár és már érettségizett vesz részt a személyes döntőn.

A legjobb egyéni versenyzők értékes jutalmakat kapnak, az első három helyezett összesen 3 millió forint értékben. Kéry Tamás elmondta: tervezik, hogy a jövőben spanyol és olasz nyelv kategóriát is indítanak.