Magyarul is elérhető az új OpenOffice

Vágólapra másolva!
A napokban letölthetővé vált a Microsoft irodai programcsomagjának ingyenes alternatívájának szánt OpenOffice.org alkalmazás 2.0-s verziójának magyar nyelvű változata is.
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes, a nyílt forráskódú, szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt is tartalmazó irodai alkalmazáscsomag 2.0-s verziója a múlt hét végén, pár nappal az OpenOffice.org ötéves születésnapja után debütált, míg a honosított verzió néhány napos csúszással került ki a magyarítást koordináló FSF.hu alapítvány honlapjára, ahol egyaránt elérhető a windowsos, linuxos és Mac OS X-hez készült verzió.

Helyesírás-ellenőrzés magyarul

A honosított verziók egyik fő sajátossága, hogy a magyarra lefordított menü mellett az alkalmazás integrált helyesírás-ellenőrző modulját is a nyelvünk sajátosságaihoz igazodó Hunspellre cserélték le, s a korábbi verziókhoz hasonlóan az F7 billentyűvel lehet előhívni azt. Az OpenOffice a 2.0-s verziótól kezdve az Open Document nevű formátumot is támogatja, amelyet egy, a Microsoft, az IBM, a Dell, a Boeing és az amerikai védelmi minisztérium által alkotott iparági konzorcium jegyeztetett be még idén májusban, s az Európai Bizottság ajánlásával is rendelkezik, s elviekben iparági dokumentumfájl-szabvánnyá nőheti ki magát. Bár az új verzióval alapból ODT kiterjesztésű állományba menthetők el a szöveges dokumentumok a korábbi SXW helyett, ezt a fájltípust egyelőre az új OpenOffice-on kívül csak a program fizetős társának tekinthető Sun StarOffice támogatja.

Forrás: [origo]

Nem lett gyorsabb, de okosabb igen

Sajnos tapasztalataink szerint a korábbi verziókhoz képest sem lett gyorsabb a szoftver indulásának sebessége még akkor sem, ha aktiváljuk a rendszerinduláskor betöltődő gyorsindítót. A szoftver kezelőfelülete megújult, bár a korábbi grafikus felület sem volt rossznak mondható, így ez túl sok jelentőséggel nem bír. Hasznos fejlesztés ugyanakkor, hogy a Calc nevű táblázatkezelő már a Microsoft Office-szal azonos - 65 ezer sornyi - adatot tud kezelni, míg a korábbi verziók csak feleennyit voltak képesek feldolgozni. Bár az OpenOffice korábbi verzióival is lehetett az interneten használatos PDF formátumba menteni dokumentumokat, az új verzióban extra funkciók kerültek a menübe, például beállítható, mennyire legyenek tömörítve a szövegbe, táblázatba beszúrt képek. További újítás, hogy az új változattal akár digitális aláírással is elláthatók a dokumentumok, valamint összességében javult a program Office-szal való kompatibilitása.