A lélek tükre lehet a csengőhang

Vágólapra másolva!
A csengőhangok kiválasztása és a mobiltulajdonos személyisége között szoros összefüggés mutatható ki - derül ki egy friss felmérésből. Az új mobilt vásárlók egyötödének első dolga a csengőhang beállítása.
Vágólapra másolva!

A brit Tesco cég mobilszolgáltató üzletága felmérésében a ma elterjedt különböző mobiltelefonos csengőhangokat, illetve azt vizsgálta, hogy milyen következtetéseket lehet levonni azok használóiról, személyiségéről. Az ezer fős mintán végzett vizsgálat készítői egy-egy csengőhang-típus alapján rendeltek hozzá különböző személyiségjegyeket a mobilosokhoz. Eszerint például azok, akik telefonján mindig az éppen aktuális slágerek polifónikus verziói csörrennek meg, folyamatosan megpróbálnak lépést tartani a divatirányzatokkal, ám ez az állandó változás esetleg megbízhatatlan karaktert takarhat. Ellenkező végletként a hagyományos, ma már sokszor ódivatúnak számító csengőhangok használói talán túlontúl is azt akarják hangsúlyozni, hogy különböznek, kiemelkednek a tömegbol. Az "alap" hangok használata technológiai "fóbiára", vagy a feltűnés kerülésének vágyára is utalhat - állítják a vizsgálat készítői.

A felmérés során megkérdezettek több mint egyötöde gondolta úgy, hogy a standard csengőhangok használata "snassz", s új telefonvásárlás után 25 százalékuknak első dolga a kiválasztott hang beállítása, személyre szabása. A vizsgálatból arra is fény derül, hogy az állathangokat imitáló hívásjelzők, használata gyerekes, kiforratlan személyiségre, míg saját hangunk rögzítése az ego túltengésére utalhat.