Egymillió kapcsolat a hazai interneten

Vágólapra másolva!
Megközelítette az egymilliót azoknak a kapcsolatoknak a száma, melyek a hazai WIW (who is who) rendszerén keresztül követhetők nyomon. A hazai internet egyik közösségi hálója épp ma hároméves. 
Vágólapra másolva!

Hogy működik?

A WIW-re az kerülhet be, akit egy közösségi tag meghív. Aki regisztrál a wiw.hu oldalon, már rendelkezik egy kapcsolattal annak révén, aki meghívta őt. Ezután nincs más dolga a felhasználónak, mint megkeresni ismerőseit, és felvenni velük - először csak a WIW-en - a kapcsolatot. A kapcsolati háló annak függvényében nő, hogy hányan bukkannak egymásra. Érdemes meglesni, hogy kik a másodlagos ismerősök (azaz barátunk barátja): számos meglepő felfedezés után isét bebizonyosodhat, hogy milyen kicsi a világ...

Közel százezer internetező regisztrált eddig a WIW weboldalán, és az egymásra talált családtagok, barátok, ismerősök közti kapcsolatok száma kevés híján elérte az egymilliót. A közösségi oldalhoz kapcsolódó egyik háttérelmélet szerint két tetszőlegesen kiválasztott földlakó összeköthető legfeljebb hat, egymást ismerő személlyel: azaz e sorok olvasója és például Bill Gates közötti kapcsolat - elvileg - mindössze hat ember révén feltérképezhető. Azonban az oldal messze túlteljesítette a hatvanas évek szociológiai felfedezésének bizonyítását. A WIW révén közös projektek, kulturális események kötnek össze ismerőst és ismeretlent, a telekocsi szolgáltatás pedig kényelmesebb stoppolást jelent.

A WIW-en ma három éve, 2002. április 14-én jött létre az első kapcsolat, azóta - cikkünk megjelenéséig - 94 824 ember között 982 683 kapcsolat született (hihetetlen, de igez: egy WIW-tag átlagosan nem tíz, hanem húsz másikat ismer). A hároméves évforduló apropóján születésnapi bulit rendez a közösségépítő oldal a jövő héten Budapesten. Az évforduló egyszersmind alkalmat teremt arra is, hogy a WIW-en korábban regisztrált, de az oldalt nem látogató tagokat emlékeztessék: kik bukkantak rájuk, és jelölték meg őket mint ismerőst. Tavaly ezzel az akcióval ezrek látogatták meg újra a WIW weboldalát.