Kényelmesebb böngészés az új Firefoxszal

Vágólapra másolva!
Egy sor új funkciót integráltak a nyílt Firefox böngésző pénteken megjelent, 1.5-ös verziójába. A korábbiakhoz hasonlóan az új browser is ingyenesen tölthető le, ám egyelőre csak tesztváltozatban létezik.
Vágólapra másolva!

Az Internet Explorer legfőbb vetélytársának számító ingyenes böngésző Deer Park kódnevű verziójának tesztváltozata a múlt hét végén vált letölthetővé a Mozilla Alapítvány honlapjáról. A program megjelenését eredetileg júliusra, később pedig augusztusra ígérte az alapítvány. Az új Firefox egyik leghasznosabb újítása, hogy a szoftver ablakában megnyitott, különböző oldalakat tartalmazó böngészőfülek sorrendjét szabadon átrendezheti az egérrel a felhasználó.

Az oldalon olvasható tájékoztató szerint a Firefox 1.5 esetében a Vissza gombra kattintva gyorsabban lehet visszatérni az előző weblapra a korábbi változatokhoz képest, s továbbfejlesztették a felugró reklámablakokat blokkoló funkciót is. Emellett az új verziót a háttérben tevékenykedő automatikus frissítési képességgel is felvértezték, menüje pedig egy olyan billentyűvel gazdagodott, amely lehetővé teszi a böngészés során esetlegesen rögzített személyes adatok egyszerű törlését.

Forrás: [origo]
Képernyőkép a Firefox 1.5-ből

A kompatibilitást hivatott javítani az új verzióban egy olyan speciális funkció, amely a fejlesztők felé továbbítja azon weboldalak címeit, amelyek hibásan jelennek meg a Firefox alatt. Az információk felhasználásával a későbbi verziókat tovább optimalizálhatják a fejlesztők, ennek révén pedig jelentősen csökkenhet a problémás webhelyek száma. A fejlesztők közlése szerint javították a böngésző alapkövét képező oldalmegjelenítő motoron, illetve a szoftver néhány új webes szabványt is támogat. A Mozilla Alapítvány hangsúlyozta, hogy a most megjelent Firefox 1.5 egyelőre csupán tesztverzió, így terméktámogatás sem jár hozzá. Az új verziót kipróbáló felhasználók különböző internetes fórumokban arról számoltak be, hogy a korábbi Firefoxhoz letöltött bővítések közül számos nem működik együtt az 1.5-össel.