[vizsla24] - nagy érdeklődés az új pápa iránt

2005.04.21. 12:49

Ugrásszerűen nőtt a XVI. Benedekként a pápai trónra lépett német Joseph Ratzinger bíboros iránti érdeklődés az elmúlt két napban a hazai interneten  - derül ki a [vizsla24]-be érkezett keresőszavak összesített listájából.

A XVI. Benedekként vasárnap pápai trónra lépő Joseph Ratzinger bíboros iránt megválasztása után egy nappal óriási mértékben megnőtt az internetes érdeklődés. Hatalmas különbség mutatkozik már a hétfői és a szerdai keresések között is: míg a választás előtti napon, hétfőn elhanyagolható számú keresés érkezett Joseph Ratzingerre, valamint az esélyes pápajelöltekre, addig a választás utáni napon az új pápa vezetékneve a keresőszavak listájának élmezőnyébe, a 15. helyére került. Több keresés érkezett a Ratzinger névre, mint az egyébként állandó toplistás társkeresőre vagy a közkedvelt képeslapra.

A [vizsla24]-be érkezett keresések szerint az új pápa megválasztása előtti napokban az interneten keresők kevésbé figyeltek a vatikáni eseményekre, vagy más hírforrásokból tájékozódtak. Alig kerestek a pápa, pápaválasztás szavakra. Ratzinger bíborosra is csak páran voltak kíváncsiak: éppen annyian, mint Erdő Péter bíborosra, a pápaválasztó konklávé egyik hazai résztvevőjére. A témához kapcsolódó szavak közül a Vatikánt gépelték be legtöbbször.

A egyházfő megválasztásának napján Joseph Ratzingerre hajszálpontosan ugyanannyi keresés érkezett, mint a pápa szóra, ám ez a szám csak az első száz legtöbbet beírt szavak listájába kerüléshez volt elég. A pápaválasztást kétszer annyiszor, a Vatikánt viszont feleannyiszor írták be a keresőbe, mint egy nappal előbb.

Tegnap azonban többen voltak kíváncsiak az új pápára, mint elődjére, II. János Pálra annak halála és temetése napjaiban. Ratzinger pápaként választott neve még nem megszokott, ezért kevesen néztek XVI. Benedek után. Annál többeket érdekelt az, hogy az új pápa vajon miért a Benedek nevet vette fel, azaz ki volt az előző Benedek pápa. A béke pápájának is emlegetett XV. Benedek nevére nagyságrendekkel több keresés érkezett, mint az új pápáéra.

Végül egy érdekesség: sokan nem csak az új pápa életrajza, hanem egy XII. században az ír szigeten élt püspök jövendölésére is kíváncsiak. Ezt bizonyítja az elmúlt két napban megnőtt Malakiás pápa, valamint az utolsó pápa kifejezésekre irányulókeresések száma. A Malakiásnak tulajdonított prófécia szerint a II. János Pál után következő egyházfő az utolsó előtti. A Malakiás-lista alapján az utolsó pápa száműzetésbe kényszerül, Róma elpusztul, ezután egy új korszak kezdődik el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK