Világelső szuperszámítógépet tervez Japán

2005.05.31. 9:45
Japán néhány éven belül a világ legnagyobb számítási kapacitású szuperszámítógépét építi meg. A távol-keleti ország ezzel tavaly elveszített világelsőségét szerezné vissza.

 

A japán kormány megbízásából épülő új konfiguráció a tervek szerint elég erős lesz ahhoz, hogy üzembe állása idején a világ legnagyobb szuperszámítógépeit nyilvántartó Top500.org listájának élére kerülhessen. Az eset érdekessége, hogy 2004 őszéig hosszú időn át Japánban működött a világelső szupergép, amit azonban akkor letaszított trónjáról két amerikai modell. Idetartozik, hogy a Top500 listában főképpen egyesült államokbeli konfigurációk dominálnak: az első húszban rajtuk kívül mindössze két brit, két japán, egy kínai és egy spanyol szupergép található.

Az új japán gép az elképzelés szerint 2011-ben állhat munkába, tervezését és kivitelézését a NEC, a Hitachi, valamint a tokiói és kyushui egyetemek végzik. A gigászt elsődlegesen orvosi-gyógyszerészeti kutatásokra, emellett meteorológia szimulációkra használják majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK