Alig egy hete indult el Magyarországon a felhasználóknak könnyebbséget adó Creative Commons (CC) licenc, már megjelentek az első CC alatt publikált weboldalak és a korábbi ígéretnek megfelelően egy könyv is.

Október 16-án indult el hazánkban is az a külföldön már ismert szerződéstípus, amely a korábbi (C), azaz copyright, vagyis minden jog fenntartva helyett a néhány jog fenntartva filozófiája mentén ad lehetőséget publikálásra  az alkotóknak. A szerzők műveik kapcsán meghatározhatják, hogy milyen felhasználási lehetőséget engednek meg a felhasználóknak. A világon - hazánkkal együtt - immár 34 országban fogadják el a CC licencet.

Az elmúlt másfél hét alatt feltűntek az első olyan magyar nyelvű weboldalak is, melyek jogtulajdonosa csak néhány jogot tart fent. Az elsők között jelent meg a Weblabor weboldala CC licenc alatt, de a hazai bloggerközösség is pozitívan fogadta a könnyített feltételekkel közreadott szerződés lehetőségét. A jövőben szintén CC alatt jelennek meg a Magyar Elektronikus Könyvtár saját dokumentumai. A kezdeményezés weboldalán, a www.creativecommons.org oldalon található egy kereső is, melynek segítségével a CC licenccel megjelentetett szövegek és képek közt kereshetünk - akár a magyar tartalmakon belül is.

Az első könyv CC alatt

A CC magyar debütálásának egyik fontos eleme volt, hogy megjelent egy könyv is: a hazai internet történetében először egy időben az interneten és a könyvesboltokban. A Creative Commons licenc alatt megjelent, Lawrence Lessig: Szabad kultúra című kötet a könyvesboltokban 3600 forintért kapható, míg az internetről ingyen tölthető le. A kiadó reményei szerint az internetes megjelenés viszi hírét a nyomtatott könyvnek, így többen vásárolják majd a boltban a kiadványt, mint ahányan egyébként megvennék. A könyvesbolti eladásokról egyelőre nincs információ, de mint a szabd kultúra (szintén CC-s licenc alatt megjelenő) blogján olvasható, az interneten már több ezren érdeklődtek a Creative Commons egyik kiagyalójának kötete iránt.


A CC emblematikus figurája - Licencmagyarázat képregényben


Dr. Gyenge Anikó, az Igazságügyi Minisztérium munkatársa lapunk érdeklődésére elmondta: a CC- (és tulajdonképpen a hagyományos copyright-) szerződések az interneten csak 2006. április 29-től válhatnak teljessé, akkor lép ugyanis hatályba a szerzői jogi törvény módosítása. Ha a parlament változtatás nélkül szavazza meg a jelenleg egyeztetés alatt álló módosító javaslatot, akkor megszűnik az az eddig korlátokat szabó passzus, Amely a szerzői jogi szerződéseket csak papíron aláírva vagy fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátva tekintette érvényesnek. A jövő tavasszal érvénybe lépő módosítás után remélhetőleg a klikkeléses módszer is hivatalos rangra emelkedik: az internetes CC így válik teljes értékűvé.