Telefonjával hallgatta volna a szlovák kormányülést

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a szlovák rendőrség azt az újságírót, aki megpróbálta hehallgatni a kormány egyik zárt ülését - a mobiltelefonjával.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi szóvivő szerint a Plus 7 dni című szlovák hetilap számára dolgozó cseh újságíró fekete ragasztószalaggal erősítette a kormány üléstermében egy asztalhoz a készülékét, amely alkalmas volt a beszélgetések továbbítására. A leleményes lehallgató a kormány "nyílt napján" jutott be az ülésterembe, mivel ekkor az érdeklődők számára is megnyitották azt, és a miniszterelnök helyéhez közel helyezte el mobilját - amelyet azonban a rendőrség az ülés előtti rutinellenőrzésen felfedezett.

Ezt követően nem volt nehéz megtalálni és őrizetbe venni a készülék tulajdonosát. Az újságíró azzal védekezett, hogy voltaképpen a biztonsági szolgálatról akart írni, a telefon elhelyezésével úgymond csak tesztelni akarta az elhárítást. Ha ez volt a cél, sikerült: az eredményről maga Jan Packa, a politikusok védelmével foglalkozó hivatal vezetője tájékoztatta a sajtót. Azt, hogy miután kihallgatták a lehallgatót, mire számíthat a hatóság részéről, nem közölte Packa.

Manapság egyáltalán nem ritka a mobiltelefonos lehallgatás: ennek legegyszerűbb módja, mikor a kíváncsiskodó feltárcsázza magát, majd a hívást fenntartva bekapcsolva hagyja telefonját abban a helyiségben, amelyikben a várt beszélgetés zajlik még. Ismert az elnémított, és automatikus hívásfogadásra állított készülékekkel való lehallgatás, de ma már hazánkban is kapható olyan "kémtelefon", amelyiket átalakították, és egy kis mikrofon akkor is továbbítja a beszélgetést, ha a mobil egyébként látszólag ki van kapcsolva.

MTI - [origo]