Betiltatná az új Windowst a Symantec

Vágólapra másolva!
A biztonsági cég azzal vádolja a Microsoftot, hogy jogtalanul használ egy adattárolási technológiát, ezért megakadályozná a Windows Vista forgalmazását.
Vágólapra másolva!

A Symantec szerdán nyújtott be keresetet a Microsoft ellen Seattle-ben, amelyben kártérítést követel, és megtiltaná, hogy a redmondi szoftvercég tovább használja az általa birtokolt adattárolási technológiát - adta hírül a Reuters. A biztonsági cég ezzel a Windows több verziójának visszahívását, illetve a Windows Vista fejlesztésének leállítását szeretné elérni.

Tíz éve kezdődött

A per a Symantec Volume Manager nevű szoftvere miatt indult, amely a számítógépen tárolt nagyméretű adatállományok kezelését teszi lehetővé az operációs rendszerben. A technológiát a Veritas fejlesztette ki, amelyet a biztonsági cég tavaly vásárolt fel 13,7 milliárd dollárért.

A Veritastól még 1996-ban licencelte a technológiát a Microsoft, amely be is építette azt a Windows 2000-be, a Windows 2003 Serverbe, illetve a Windows Vistába és annak szerverváltozatába, a Longhornba. A tíz évvel ezelőtti szerződés csak a technológia bizonyos részleteit adta át a Microsoftnak, és kikötötte, hogy a cég nem fejleszthet a Volume Managerrel konkuráló saját terméket.

Lenyúlták vagy megvették?

A Symantec szerint a Microsoft megszegte ezt a kitételt, sőt, az amerikai szabadalmi hatóságokat megtévesztve megpróbálta lenyúlni a technológiát úgy, hogy sajátjaként tüntette fel a Veritas szoftverén alapuló fejlesztéseket. A biztonsági cég üzleti titkainak megsértésére hivatkozik, és szeretné elérni, hogy mind a Vistából és a Longhornból, mind a korábbi Windowsokból távolítsák el az inkriminált részleteket.

A Volume Managerrel kapcsolatban a két cég próbált megegyezésre jutni, de sikertelenül, így most a bíróságon folytatódik az ügy. A Microsoft azt állítja, jogszerűen használja a technológiát, mivel az ahhoz fűződő jogokat még 2004-ben, a felvásárlás előtt megszerezte a Veritastól, és kész ezen állítását a tárgyalóteremben is megvédeni.