Saját képformátumot tervez a Microsoft

Vágólapra másolva!
Hamarosan riválisa lehet az interneten használatos JPEG képformátumnak: a redmondi szoftveróriás Windows Media Photo néven új digitális fotóformátumot fejleszt, amely a cég ígérete szerint a .jpg képeknél jobb minőséget biztosít majd.
Vágólapra másolva!

Az új képformátumot a Microsoft WinHEC nevű éves fejlesztői konferenciáján mutatta be szerdán: a társaság közlése szerint a Windows Media Photo állományokat a Windows Vista alapból támogatni fogja, de használata Windows XP operációs rendszeren is megoldható lesz. Az új formátum elkészítésén ugyanaz a fejlesztőcsapat dolgozik, amely a Windows Media video- és audiofunkcióit is megalkotta.

A News.com beszámolója szerint a rendezvényen a cég képviselője bemutatott egy 24:1 arányú tömörítést használó, Windows Media Photo formátumú fényképet, amely a demonstráció során több részletet tartalmazott az azonos mértékben tömörített JPEG és JPEG 2000 formátumú állományoknál. A Microsoft ígérete szerint saját digitális képtípusukkal azonos fájlméret mellett dupla olyan jó képminőséget lehet majd elérni, mint a többek közt digitális fényképezőgépeken és weboldalakon használatos JPEG képekkel.

A kisebb méretű fájlokat ráadásul gyorsabb feldolgozni, szerkesztésük, interneten keresztüli továbbításuk, nyomtatásuk is hamarabb végbemegy, mobil eszközök esetében pedig ezek a műveletek kevesebb energiát igényelnek. Az új képtömörítő eljárás intelligens, így például be lehet állítani használatakor, hogy egy nagyméretű képnek csak egy részét tömörítse, más részeit pedig a minőség fenntartása végett hagyja meg az eredetiben. Emellett a Windows Media formátumú fotókat anélkül is el lehet majd forgatni, hogy a forrásképet újra kéne kódolni, ami szintén a használat gyorsaságát hivatott elősegíteni. A Microsoft közlése szerint a vállalat még nem dolgozta ki a technológa licencelési lehetőségeit, így nem tudni, mikor jelenhetnek meg az első olyan eszközök, amelyekkel meg lehet majd nyitni az újfajta képfájlokat is.