A Windows már nem üzenget Redmondba

Vágólapra másolva!
A felhasználók felháborodásának nyomására a Microsoft kivette eredetiség-ellenőrző szoftveréből azt a funkciót, amely minden Windows-indításkor üzenetet küldött a szoftvercégnek.
Vágólapra másolva!

A Microsoft új verziót adott ki a Windows eredetiség-ellenőrző rutinjából, és részletes leírást adott ki arról, hogyan kell eltávolítani a szoftvert - adta hírül a News.com. A redmondi szoftvercég április végén öt országban - többek közt az Egyesült Államokban, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban - kezdte el terjeszteni Windows XP operációs rendszer eredetiségét ellenőrző alkalmazását, a Windows Genuine Advantage Notificationst.

A segédprogram véletlenszerűen kiválasztott felhasználók számítógépeire települt fel biztonsági javításokkal együtt, ha aktiválva volt az XP automata frissítési funkciója. Az viszont csak június elején derült ki, hogy a szoftver minden egyes rendszerindítás megkísérli felvenni a kapcsolatot az interneten keresztül Microsoft központi szervereivel, bár a cég szerint "csupán" az IP-címet és a kapcsolódás időpontját továbbítja, más személyes vagy egyéb adatot nem.

Nem célszerű leszedni

Az, hogy a Windows titokban "hazaüzen", érthetően nagy felháborodást váltott ki a felhasználók körében, és a WGA Notifications eltávolítására egy sor házilag buherált törés és kiegészítő látott napvilágot. A most kiadott friss változat automatikusan felülírja a korábban telepített tesztverziót, és nem tartalmazza a rendszeres visszajelző funkciót. Bár a Microsoft közzé tette a kézi eltávolítás módját weblapján, azt nem javasolja senkinek, és a WGA Notifications továbbra is ott lesz a frissítések között.

A Microsoft tavaly indította el a magyarul eredeti Windows, valódi előny névre keresztelt programot, amelynek keretében a felhasználók csak regisztrált, jogtiszta operációs rendszerükhöz tölthetnek le olyan kiegészítéseket, mint a Windows Defender vagy a Media Player. A nem regisztrált másolatokhoz csak a kritikus biztonsági frissítéseket lehet letölteni.