Divat lett az álblogos hirdetés

Vágólapra másolva!
A reklámszakemberek fantáziája kimeríthetetlen, és egy-egy termék eladásáért minden legális és sokszor illegális módszert latba vetnek. A legújabb ötlet, hogy egy cég blognak álcázza legújabb kínálatát. Ez ugyan kimeríti a rejtett reklám fogalmát és mint ilyen, törvénytelen, de azért egészen nagyágyúk is próbálkoznak vele.
Vágólapra másolva!

Például a Sony Entertainment Computer amerikai leányvállalata, amely a valódi bloggerek támadásai nyomán volt kénytelen levetni álcáját. Felkerült ugyanis az internetre egy álblog, amely a "Nem kérek mást karácsonyra, csak egy Playstationt" címet viselte, gazdája pedig egy Charlie Nick-kel megjelölt amatőr rapper volt, aki lelkes, és a menő kamaszokra jellemző stílusban áradozott e népszerű játékról. Miután azonban a bloggerek lebuktatták, a Sony kénytelen volt bocsánatot kérni ravaszkodásáért és ígéretet tett, hogy a jövőben csakis "tényszerű információkat" tesz közzé a játék legújabb verziójáról.

Blog helyett flog

Nem a Sony volt az első cég, amelyiknél kilógott a reklám lólába. A Wal-Mart csoportot már októberben tetten érték álblog, azaz "flog" (f = fake, azaz hamis) gyártásban. Az ő blogjukban Laura és Jim, mint "átlagamerikaiak" átutazzák az Államokat, és pihenőjüket a Wal-Mart hipermarketek parkolóiban töltik. Közben persze találkoznak a cég alkalmazottaival, akik mind elmondják, hogy mennyire szeretnek ott dolgozni.

És a jelenség egyre inkább virágzik: vannak olyan cégek, amelyek honoráriumot ajánlanak a bloggereknek, hogyha termékeikről beszélnek internetes naplójukban. Az úttörő ebben a PayPerPost, de máris akad riválisa, a ReviewMe-ban. A vállalatoknak még mindig jobban megéri üzenetenként néhány dollárral kiszúrni a bloggerek szemét, mint drága fizetett reklámokba befektetni. Persze a netírók sem restek: a ReviewMe-n mindenféle nyelven ajánlkoznak a görögtől a kínaiig on-line "termékmenedzsernek", van aki 500 dollárt is elkér egy-egy jól irányzott bejegyzésért. Már olyan is létezik, hogy reklámüzeneteket vásárolnak fizetős letöltéssel, ahogyan azt a lemezkereskedelemben már régóta teszik. A RewievMe hangsúlyozza: nem várhatnak el feltétlenül pozitív véleményeket a bloggerektől, de az üzenetek többsége mégis pozitív, de legalábbis "konstruktívan bíráló" jellegű.

Flogból jön a kábeltévés ajánlat is

Ennek az újfajta reklámkampánynak a kiterjedése végtelen lehet, akár ezer üzenetből is állhat. A PayPerPost kliense például a Speed Channel kábeltv, amely éppen új műsorával szeretné "beetetni" a közönséget. A hamis blogok, illetve a fizetett bloggerek, akik magukat független kommentátoroknak adják ki, elvileg illegálisak - vélekedik az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) és hamarosan akár büntetőjogi eljárás is indulhat ellenük. Az FTC közelmúltban kiadott hírlevele felhívta a figyelmet arra, hogy a fizetett bloggerek részéről ennek a ténynek eltitkolása egyet jelent a fogyasztók becsapásával. A fenyegetés hatására a PayPerPost felszólította beépített embereit, hogy jelöljék meg üzeneteiknél, hogy fizetett hirdetésről van szó. Számos honlap azonban egyelőre fütyül a veszélyre.

Egyes cégek az "internetes fülbesúgó" módszert, a "buzzt" alkalmazzák az olyan népszerű portálokon, mint a fantasztikus zenei börzét kínáló YouTube-on, vagy a legnagyobb amerikai társkeresőn, a MySpace-en keresztül. Ez utóbbin az érdekeltek már "személyes profilokat" is létrehoztak, hogy "barátokat keressenek".