Tavaszi mobilkörkép ötvenezer forint alatt

Vágólapra másolva!
Ha az ünnepek alatt még nem tette meg, a tavasz beköszöntével talán önnek is eszébe jutott: itt az ideje új mobiltelefont vásárolni. Cikkünkből megtudhatja, mit kínálnak most a szolgáltatók a mérsékelt és közepes árú modellekből.
Vágólapra másolva!

Mivel a teljes hazai mobiltelefon-választékot a lehetetlennel határos feladat lenne egyetlen cikkben áttekinteni, csak a három mobilszolgáltatónál néztünk szét. Náluk is csak a teljesség igénye nélkül szemezgethettünk a kínálatból: főleg az újabb, vagy az aktuális ajánlatokban szereplő készülékeket néztük meg az alacsony- és közepes árkategóriában. Elsősorban tudásukra voltunk kíváncsiak, vagyis azt vettük szemügyre, mit nyújtanak, mire használhatók azok a telefonok, amelyekkel most a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone kirakataiban és bemutatótermeinek polcain találkozhatnak a vásárlók.

Új mobiltelefonhoz akár már jóval tízezer forint alatt is hozzá lehet jutni valamilyen konstrukcióban a mobilcégeknél. Az igazán filléres mobilok olyan régebbi típusok, amelyek tényleg csak alapfunkciókat kínálnak, vagyis csak telefonálásra és SMS-ezésre jók. Összeállításunkban főleg a kártyás árakat vettük figyelembe, és így a még mindig mérsékelt, 30 ezer forint alatti árkategóriában is átlagosnak számít, hogy a készülékeket 65 ezer színű kijelzővel látják el, és sokukban van beépített kamera, valamint MMS-ezni, WAP-ozni is lehet velük. Egy-két gyártó már jelentős belső memóriával is megspékeli modelljeit.

Egyszerű Sagemek, és néhány bevált veterán

A Vodafone egyedi választékkal rendelkezik ebben a szegmensben, mivel kizárólagos specialitása a Sagem készülékek árusítása. A szögletes Sagem My 300X-et például kártyás csomagban 16 ezer forintért lehet elvinni: ezért a pénzért a készülékkel már GPRS-en lehet netezni, multimédiás üzenetek küldésre-fogadásra is alkalmas, és 65 ezer színű, vagyis a választékot figyelembe véve közepesen jó minőségű kijelzője van. Ez egy egyszerű külsejű, szolid, klasszikus mobiltelefon-formájú készülék, de akár szétnyitható, kagyló formájú példányt is találunk a cég választékában: a Sagem My C2-3M-et. Ez utóbbi kétezer forinttal olcsóbb, és ugyan az egyszerű kivitelű, könnyű kis kagylómobil már csak négyezer színű kijelzővel büszkélkedhet, de GPRS-t használni és MMS-ezni ugyanúgy lehet vele, mint a 300X-szel.

Forrás: Sagem
Sagemek: My 300X és C2-3m

Az olcsóbb készülékek között mindegyik szolgáltatónál megtaláljuk a Nokia 6030-ast. A finn gyártó modellje könnyen kezelhető, amit nem csak nagy ikonokkal ellátott, egyszerű menüjének, hanem nagy felületű menükezelő gombjainak is köszönhet. A készülék így idősebb vagy rutintalan mobilozóknak jöhet jól, és azzal a "régimódi" extrával is rendelkezik, hogy FM-rádió van benne. Szolgáltatótól és konstrukciótól függően 5-20 ezer forint között lehet hozzájutni ehhez a Nokiához, amellyel MMS-ezni is lehet, és GPRS-képes.

A T-Mobile-nál az Alcatel egyik elegáns, modern külsejű kis kagylómodelljét érdemes kiemelni a legolcsóbbak választékából: ez nem más, mint az OT-E256. A készülék szintén egyszerű, négyezer színű kijelzővel rendelkezik, nagyon könnyű - a méretosztálynak megfelelően 75 gramm, csakúgy, mint az előző modell -, viszont tudása már szerényebb, hiszen nem lehet vele MMS-ezni vagy GPRS-t használni. Erőssége viszont, hogy éppen spártaibb tudásának köszönhetően elég jól bírja a strapát: a gyártó adatai szerint 270 óra készenlét mellett 10 óra beszélgetést bír akkumulátora. Csak Domino csomagban kapható, 14 ezer forintos áron.

Forrás: T-Mobile
Kockamobilok: Nokia 6030, Siemens C75 és Sony-Ericsson K300

A Pannonnál és a T-Mobile-nál is szerepel a választékban a Sony-Ericcsson egyik régebbi, de a piacon jól bevált készüléke, a K300-as. Kezelése ennek is könnyű, és egy kicsit bumfordi mobil, amely leginkább egy high-tech játéktelefonra emlékeztet. Specialitása, hogy a beépített kamera mellett 12 megabájt memóriával is ellátták, így lehet vele fotózni bőven. 65 ezer színű, jó minőségű kijelzője van, egyszerűen áttekinthető ízléses menüvel, és mindenféle üzenetküldésre (SMS, EMS, MMS) és e-mailezésre is alkalmas.

Az egyszerűbb modellek között szintén mindkét szolgáltatónál ott van a Siemens C75: fémszínű, klasszikus formájú telefon ez is, fényes díszítéssel a burkolatán és szintén fémes hatású ikonokkal "berendezett" menüvel, amely az egyszerű grafikai megoldásnak köszönhetően is látványos. Tudásában leginkább az előző készülékre emlékeztet, bár külsőre jóval konzervatívabb modell, mint az előző, hasonlóságuk viszont, hogy ennek is van beépített VGA-kamerája, és 10 megabájtos memóriája. Mindkét készülék 22 ezer forintért vihető el feltöltőkártyás csomagban.

Trendi kagylók

Forrás: [Sony-Ericsson
Elegáns, kicsit nőies - Sony Ericsson Z300

A kagylóformájú, szétnyitható választékban a Sony-Ericcsontól kínál egy divatos kis újdonságot mindhárom szolgáltató, amely nem más, mint az olcsó, tömegmodellnek szánt Z300i. A "kagylóhéjon" található színes kijelzőnek köszönhetően - amelyen egy analóg óra fut - nagyon ízléses megjelenésű modell, amelyet cserélhető elő- és hátlapja, színei, valamint billentyűzetének kerek formákon alapuló dizájnja véleményünk szerint inkább a hölgyek kedvencévé teheti majd. Kamerája nincs, wapozásra a GPRS révén jó, viszont pár grammal nehezebb kategóriatársainál. 18 ezer forint alatt lehet hozzájutni Praktikum- vagy Domino csomagban.

A svéd-japán gyártó másik "aktualitása" Z520i, amely szintén egy apró, modern, sportos megjelenésű kagylómobil. A kis méretű készülék különleges, magát strapabírónak mutató műanyagburkolatával hívja fel magára a figyelmet; szintén dupla kijelzője van, az előzőnél szögletesebb dizájnja inkább a technofilek számára teheti vonzóvá. Sokrétű kommunikációs képességei (netezés, e-mail), VGA-kamerája és 16 megabájtos dinamikus memóriája is inkább a tapasztalt felhasználók kezében tehet jó szolgálatot, és ennek már az árát is meg kell adni: 36 ezer forintért vihető el Domino csomagban (csak a T-Mobile-nál láttuk).

Forrás: Sony-Ericsson
Sony-Ericsson Z520

Ha már a kagylómobiloknál tartunk: ebben a szegmensben a Vodafone-nál egy sor Motorola- Sagem- és Sharp készülék közül lehet válogatni. Úgy találtuk, az arany középutat jelenti a cégnél két egyszerű, ezüst színben pompázó Sagem modell, a myC6-2v 19 ezer, és a VS3 23 ezer forintos áron. Tudásuk nagyjából megegyezik: 65 ezer színű kijelzőjük, beépített VGA-kamerájuk van, üzemidejük megegyezik (240 óra készenlét/3 óra beszélgetés), a különbség leginkább abban érhető tetten, hogy a drágább modell kapott 3,7 megabájt beépített memóriát is.

A bemutatótermek polcain mindegyik cégnél megtaláljuk a Nokia elegáns kagylómodelljét, a 6101-est is. Az egyszerű, de elegáns külsejű, dupla kijelzős készülékben FM-rádió és VGA-kamera is van, használata során pedig 3,5 megabájt memóriával lehet takarékoskodni. Kártyás csomagban 39-42 ezer forint közötti áron vihető haza.

Még két kagyló keletről

Forrás: T-Mobile, Samsung
LG C3300 és Samsung X660

A Samsung kagylót formázó modelljeiből mindhárom szolgáltatónál megtalálhatóak: a készülékek elsősorban igényes, de minden sallangot nélkülöző formai kialakításukkal, kellemes anyagaikkal hívják fel magukra a figyelmet, amelynek köszönhetően külsejük egyszerre modern és kicsit komoly is egyben. Az X200-ast most a Pannon ajánlatában találjuk meg: az egyszerű, kamera nélküli, fémszínű díszítéssel ellátott fekete készülék kedvező ára miatt lehet jó választás (kártyás csomagban 17 ezer forint).

Az újabb Samsungok további előnye, hogy kijelzőjük igen jó minőségű, és a multimédiás használatot segíti az is, hogy a drágább modellek közül soknak már számottevő beépített memóriája is van. Ilyen például az SGH-X660, amelyet már dupla kijelzővel szereltek fel, kamerás, és 8 megás memóriája van; a polifonikus csengőhangok mellett mp3-lejátszásra is képes, és USB-porton keresztül lehet a számítógépre csatlakoztatni. Mindhárom szolgáltatónál 30 ezer forintos áron érhető el kártyás csomagban.

25 ezer forintos kártyás árával ennél valamivel olcsóbb az LG bordó-ezüst kagylótelefonja, a C3300. A beépített kamerás modellt 65 ezer színű kijelzővel, 2 megabájtos memóriával szerelték (a Vodánál 3310-es van, amelynek jóval kevesebb a memóriája). A dupla kijelzős, Java-játékok futtatására képes modellek valamivel nehezebbek, mint a fentebb bemutatott Samsung-modell, és kommunikálni is csak GPRS-en keresztül tudnak. Ami a C3300-s megjelenését illeti: nem tudtuk egyértelműen eldönteni, hogy ívelt billentyűzete inkább modern és elegáns igyekszik lenni, vagy pedig fiatalos és sportos, színe miatt mindenesetre talán kicsit nőies ez a készülék.

Motorola: penge és ... tálca?

Forrás: T-Mobile, Motorola
Motorola L6 és V3

Végül szót kell ejtenünk a Motorola legnépszerűbb modelljéről, a V3-asról is: a vékony "pengemobilt" mindegyik szolgáltatónál megtaláljuk. A különleges, maratott alumíniumból készült kezelőfelülettel ellátott kamerás készüléket 39-53 ezer forintos áron lehet hazavinni attól függően, hogy melyik céget, illetve milyen konstrukciót választunk. Szintén mindhárom cég választékában megtalálható a szétnyitható készülék nagyobb, de kicsit olcsóbb testvére, az L6-os illetve L7-es is.

A hagyományos kialakítású modellek a V3-ashoz hasonlóan szintén nagyon laposak, de ha hosszukat és szélességüket is figyelembe vesszük, akkor pengeként aposztrofált társuk mellett kiérdemelhetik a "tálca" nevet (bár előbbi modell sem aprócska). A használathoz 10- vagy 15 megabájt memóriát és fényképezőgépet is találunk bennük, áruk pedig 29-43 ezer forint között van.

A szolgáltatók által kínált készülékeket az itt feltüntetett árak mellett természetesen jóval olcsóbban, sokukat akár részletfizetéssel is meg lehet vásárolni előfizetéses csomagban. A cikkünkben bemutatott készülékek kártyafüggetlen változatban átlagosan 20-25 ezer forinttal kerülnek többe, mint itt írtuk, és megtalálhatók a nagyobb elektronikai áruházakban is.