Bill Gates a háttérbe vonul a Microsoftnál

Vágólapra másolva!
Két éven belül fokozatosan felhagy a világ legnagyobb számítástechnikai cégének napi ügyleteinek irányításával Bill Gates annak érdekében, hogy a jövőben több időt fordíthasson a feleségével közösen működtetett jótékonysági alapítvány munkájára.
Vágólapra másolva!

A hírt a Microsoft alapítója és elnöke maga jelentette be helyi idő szerint csütörtök este. Gates elmondta, hogy feleségével, Melindával a jövőben több időt és energiát kíván szentelni az általuk eddig is folytatott jótékonysági tevékenységnek, mindenekelőtt az éhezők segítésének és az egészségügyi ellátás javításának a fejlődő országokban.

Kétéves átállást terveznek

A zökkenőmentes átállás érdekében Bill Gates nem azonnali hatállyal távozik, hanem két éven át fokozatosan vonja ki magát a Microsoft napi ügyleteiből, ugyanakkor 2008 júliusát követően is a társaság elnöke marad, továbbá stratégiai tanácsadóként a jövőben is segíteni kívánja cégét a legfontosabb projektek megvalósításában.

A társaság közlése szerint a Microsoft jelenlegi technológiai igazgatója, a céghez tavaly csatlakozott Ray Ozzie veszi át Gates vezető szoftverfejlesztői pozícióját, míg a kutatási és a stratégiai tisztet az 1992 óta a szoftveróriásnál dolgozó Craig Mundie technológiai vezető veszi át. Ozzie és Mundie az elkövetkezendő két év során Bill Gatesszel együtt fognak dolgozni, aki 2008 nyaráig a korábbiakhoz hasonlóan teljes időben a szoftveróriás ügyeit intézi.
Bill Gates bejelentését követően elmondta, mostani döntését meglehetősen nehéz volt meghoznia, ám hangsúlyozta, hogy nem vonul vissza, a Microsoftot sem hagyja el, mindössze feladatainak prioritását minősítette át. Gates vállalati pozícióját érintő fontos változást legutóbb hat évvel ezelőtt jelentett be: 2000 januárjában lemondott a társaság elnök-vezérigazgatói tisztjéről, melyet azóta Steve Ballmer, Gates egykori iskolatársa és barátja tölt be.

Forrás: [origo]

Bill Gates, Craig Mundie, Ray Ozzie és Steve Ballmer

Bár vannak, akik szerint a Gates-korszak vége negatívan befolyásolja majd a piacot, számos elemző úgy véli, Bill Gates háttérbe vonulása nem gyakorol majd számottevő hatást a Microsoft működésére, mivel a rendelkezésre álló két év alatt a cégnél gond nélkül elvégezhetik a szükséges változtatásokat. A Microsoft alapítójának helyébe lépő vezetők is az iparág veteránjainak számítanak: Ozzie többek közt részt vett az első számítógépes táblázatkezelő, a VisiCalc, majd később a Lotus Notes fejlesztésében, Mundie pedig a zsebszámítógépeken használatos Windows operációs rendszer megalkotása körül bábáskodott.

A Forbes magazin a közelmúltban számolt be arról, hogy Bill Gates mintegy 50 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ leggazdagabb embere. Ezzel szinte egy időben feleségével együtt egy másik titulus is kijutott neki, a Time magazin ugyanis a világhírű rockzenésszel, Bonóval együtt "az év személyiségének" választotta nejével együtt, jótékonysági tevékenységükért A 2000-ben létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítvány a maga mintegy 30 milliárd dolláros vagyonával a világ legnagyobb jótékonysági szervezete.

A Microsoft-sztori

Az idén ötvenegy éves Bill Gates gyerekkori barátjával, Paul Allennel 1975-ben alapította meg a Microsoftot: a garázscégként induló vállalkozás mára a világ legnagyobb szoftvercégévé nőtte ki magát. A cég első sikerterméke az MS-DOS operációs rendszere volt, melyet a Windows követett, melynek különböző változatait világszerte a számítógépek 90 százalékán használják. A cég másik fontos termékének pedig a többek közt szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt tartalmazó Office irodai programcsomag jelenti.

Ugyanakkor Gates háttérbe vonulása nem a legjobbkor jön a Microsoftnak: a társaság legújabb operációs rendszere, a Windows Vista megjelenését már többször elhalasztották, a legutóbb kitűzött dátum szerint az új szoftver 2007 januárjától lesz megvásárolható, internetes szolgáltatásaival pedig nem sikerül a cégnek felülmúlnia riválisai, például a Google eredményeit.

[origo]-MTI