Virtuális személyivel a pedofilok ellen

Vágólapra másolva!
Jelenleg négy országban lehet használni azt a gyerekeknek szánt virtuális személyi igazolványt, amely az internetes pedofilok ellen nyújthat védelmet a kiskorú hálóböngészők számára.
Vágólapra másolva!

A NetID nevű virtuális kártyát jelenleg az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, és Ausztráliában élő gyerekek és felnőttek számára lehet igényelni. A négyezer forintnak megfelelő éves díj ellenében használható szolgáltatásra egy hivatalos személy - például orvos, tanár, ügyvéd - ellenjegyzésével lehet regisztrálni. A jelentkezés a gyerekek esetében az előző módon, vagy egy iskolai űrlap hitelesítésével történik, az éves díjat pedig a szülők fizethetik hitelkártyával (melynek adatait a rendszer szintén rögzíti).

Ellenőrzött gyerkőcök

A virtuális személyi igazolvány egyedi sorszámmal rendelkezik, emellett megtalálható benne a fiatalkorú fehasználó beceneve, neme, kora, és az a város neve, ahol él - a teljes nevet és a pontos lakcímet a NetIDMe nem tartalmazza. Az elektronikus azonosítóval a gyerekek beazonosíthatják csevegőpartnereiket az internetes csevegőszobákban. A rendszer egy azonnali üzenetküldő programokra telepíthető bővítést is tartalmaz: ez utóbbi addig nem engedélyezi a kommunikációt ismeretlen chatelőkkel, amíg azok nem azonosítják magukat saját e-mail címük és jelszavuk begépelésével.

Mindez azért fontos, mert a világháló nyújtotta anonimitást kihasználva a pedofilok gyakran magukat is kiskorúnak kiadva próbálnak áldozatot találni különböző, gyerekek által látogatott csevegőszobákban - mindezt azonban jelentősen megnehezíti az új megoldás. A rendszert egy Alex Hewitt nevű brit üzletember fejlesztette ki, miután felfedezte, saját kislánya százötven netes ismerősének alig egyharmadáról tud hiteles személyes adatokat. Hewitt saját elmondása szerint a rendszer még nem száz százalékig tökéletes, de használata jelentősen csökkenti az esetleges támadások esélyét, s az év végére várhatóan már százezren fogják használni.

Annak érdekében, hogy a rendszerbe ne tudjanak pedofilok beférkőzni, a NetID-felhasználók közé, az üzemeltetők a helyi hatósággal közösen ellenőrzéseket hajtanak majd végre a regisztrált felhasználók közt.