Számítógépet kapott karácsonyra? Tavaly ugyan már összeszedtük a leghasznosabb ingyenes programokat, de az eltelt egy év alatt új alkalmazások, új verziók jelentek meg, ezért felfrissítettük a válogatást.

Zip, Ace, Rar: ismerősen csengő nevek? A barátok, kollégák a legkülönbözőbb típusú tömörített állományokban képesek elküldeni fájljaikat. Éppen ezért érdemes olyan tömörítő/kicsomagoló programot választani, amely a lehető legtöbb formátumot támogatja. Sokan a WinZip-et használják, noha az nem támogat túl sokféle tömörített formátumot: mi inkább a 7 Zip-et, vagy az IZArc-ot ajánljuk, ezek gyakorlatilag minden ismert formátumú tömörített állományt képesek kibontani.

Ezzel nézhet PDF-et

Az interneten való böngészés folyamán előbb-utóbb minden felhasználó bizonyosan belebotlik egy PDF dokumentumba, például amikor egy használati utasítást vagy mondjuk egy távközlési szolgáltató díjszabását szeretné letölteni a merevlemezre. Az ilyen formátumú dokumentumok megnyitásához az ingyenes Adobe Reader-re van szükség. A szoftver 8.0-s verziója egyelőre csak angol változatban tölthető le, a magyar verzióból e sorok írásakor a 7.0.5-ös a legfrissebb.

Forrás: [origo]
Legálisan használható az ingyenes Open Office

Számítógépén legtöbbünk szöveget is szerkeszt, erre a célra egyszerűbb szoftver a Windowsban is megtalálható. Egy táblázat összeállításához, netán az e-mailben Powerpoint (PPT) formátumban érkező humoros szösszenet megtekintéséhez különálló alkalmazásra van szükség. Az ingyenes irodai programcsomagok közül az Open Office-t érdemes kipróbálni.  A Microsoft Office ingyenes alternatívája a szövegszerkesztő mellett táblázatkezelőt, prezentációkészítőt, rajzoló- és egyenletszerkesztő programot, HTML-editort, valamint magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzőt tartalmaz.

Forrás: [origo]A program alapból ODT formátumba menti le a szövegeket, de szerencsére az Office-ban használatos DOC és RTF fájlformátumok is támogatottak, bár a Microsoft szoftverrel készített állományokat gyakran az eredetitől eltérő formában jeleníti meg. Legfrissebb magyar nyelvű verziója a 2.10-es verziószámú.

Kereső hasznos kütyükkel

Ha sok dokumentumot, táblázatot, e-mailt vagy egyéb információt tárol PC-jén rendkívül praktikus segítség lehet a magyar nyelvet is támogató, csupán 2 megabájtos Google Desktop keresőprogram, amellyel könnyen felkutatható bármi a winchesteren. Mivel a szoftver folyamatosan monitorozza a merevlemezen lévő fájlokat, kevés memóriával, lassú processzorral szerelt számítógépre nem érdemes telepíteni, mert nagyon lelassíthatja azt.

A Google Desktop egyik látványos funkciója még az oldalsó eszköztár, amelyet letölthető kütyükkel (gadget) lehet telepakolni - megtalálható ezek közt óra, naptár, jegyzettömb, számológép, időjárás-jelző vagy valutakonverter is.


Képszerkesztők, képnézők

Forrás: [origo]
Noha viszonylag jól használható a Windows XP beépített képnézegető alkalmazása, a képfájlok szerkesztéséhez azonban már érdemes külön segédprogramot használni. Digitális fotók feljavításához és kategorizálásához, albumokba rendezéséhez az remekül használható a Google Picasa nevű szoftvere, mely még olyan feladatokra is használható, mint a  CD-írás, vagy a képek kommentezése, vagy a memóriakártyáról való lemásolása. Lehet, hogy elsőre kissé szokatlan (teljes képernyős nézetre a Ctrl+4 vagy a Ctrl+5 kombinációval válthatunk), de mindenképp megér egy misét, elsőként ezt érdemes kipróbálni.

Komolyabb képszerkesztési feladatokhoz érdemes az otthoni használatra ingyenes Photofiltre szoftvert, vagy a nyílt forráskódú Gimp-et választani. Míg az előbbi egy elég jól sikerült Photoshop-klón, az utóbbit inkább a számítástechnikában jártasabb felhasználóknak mernénk ajánlani.

Az fényképezőről letöltött fotók megtekintéséhez a Picasa mellett az ingyenes XnView-t, a FastStone Image Viewer-t, és a IrfanView-t ajánljuk olvasóink figyelmébe: mindkét alkalmazás magyar nyelvű változatban is letölthető. Ha gyakran mentene le képeket több képenyős weboldalakból, szoftverekből vagy videókból, érdemes kipróbálni a FastStone Screen Capture nevű ingyenes képlopó alkalmazást.